Доповідь OECD: Україна є найкорумпованішою країною в Європі і не бореться з цим

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 31.05.2011 15:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14174

Україна провалила план боротьби з корупцією, і тепер це негативно позначиться на інвестиційних показниках країни.

Такий висновок оприлюднила у своєму звіті Організація економічної співпраці й розвитку (ОЕСР) у Києві 30 травня, повідомляє "Комерсант-Україна".

Другий звіт ОЕСР про досягнення України в рамках виконання Стамбульського плану дій із боротьби з корупцією було представлено у парламентському комітеті з боротьбі з організованою злочинністю й корупцією директором комісії запобігання корупції Словенії Гораном Клименчичем.

За словами доповідача, Україна повністю виконала лише одну з 24 рекомендацій ОЕСР, ухваливши закон "Про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення". "Серед усіх країн Європи, які борються з корупцією, Україна серед останніх", - заявив Клименчич, додавши, що проблема корупції існує скрізь, але в Україні вона найбільш помітна.

"Навіть в Узбекистані, Таджикистані й Вірменії ситуація виглядає краще", - сказав він.

Відповідно до звіту, основні недопрацювання української влади полягають у відсутності окремого держоргану, який би розслідував корупційні діяння, відсутності регулювання у сфері конфлікту інтересів на держслужбі, публічного контролю за витратою державних коштів і за сферою фінансування політичних партій.

"Пакет антикорупційних законів очікує підпису Президента. Набув чинності закон про доступ до публічної інформації. Ніхто не сперечається, що це кроки в правильному напрямку. Але чомусь ніхто не відповідає за розробку стратегії з боротьби з корупцією", - зазначив Клименчич.

Підбиваючи підсумки, він підкреслив, що такий стан справ негативно позначиться на інвестиційному кліматі України. "Іноземці не хочуть займатися бізнесом у корумпованих країнах", - пояснив Клименчич.

Видання зазначає, що на засідання комітету, де слухався звіт, прийшли рядові представники Міністерства юстиції, Генпрокуратури, Служби безпеки й МВС, а з 22 членів комітету прийшли лише троє - голова комітету Валерій Бевз (Компартія), Олександр Рябека ("БЮТ-Батьківщина") і Григорій Омельченко (позафракційний).

Звіт ОЕСР містить більшість зауважень, висловлених Україні минулого тижня у Страсбурзі на засіданні групи держав із протидії корупції Ради Європи (GRECO). Там також було відзначено провал України в плані законодавчого забезпечення боротьби з корупцією й невідповідність європейським стандартам за 13 напрямками.

Україна стала першою державою-учасником європейської антикорупційної ініціативи, якому експерти понизили ступінь виконання рекомендацій GRECO за трьома пунктами. Ці рекомендації передбачали незалежність органів прокуратури від політичного впливу, визнання корупції кримінальним злочином і запровадження відповідальності юридичних осіб за корупційні порушення.

Крім того, раніше голова представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра наголосив, що Європейський Союз відзначає відсутність прогресу в боротьбі з корупцією в Україні в 2010 році.

Про те, що боротьба з корупційними проявами в Україні залишається неефективною і покарання за них застосовуються вкрай рідко, наголошувалося й у звіті Бюро демократії, прав людини та праці Державного департаменту США "Звіт про права людини: Україна, 2010 рік".

Також повідомлялося, що велике поширення корупції та хабарництва в Україні визнали 91% підприємців, опитаних аудиторською компанією Ernst & Young. За цим показником країна посіла 24-те, передостаннє місце в Європі. У свою чергу за рейтингом найбільш конкурентоспроможних країн світу Міжнародного інститут управлінського розвитку, Україна посіла 57-ме місце з 59 країн, які взяли участь у дослідженні.

Крім того, Україна посідає 164-те місце в рейтингу економічних свобод серед 179 країн світу. З-поміж європейських країн за цим рейтингом Україна опинилася на останньому місці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.