Уряд проФФесіоналів лізе у “газову пастку”

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 1.06.2011 13:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14187

Україна хоче переглянути газовий контракт з Росією. Експерти впевнені, що Київ сам заганяє себе у газову пастку, оскільки Москва знизить ціну на паливо лише в обмін на серйозні політичні поступки.

Україна і Росія погодили умови, на яких вони готові обговорювати підписання нових контрактів на постачання газу. Чергова зустріч переговорної групи пройде у Москві 7 червня.

Дешевий газ уряду потрібен, аби його рейтинги не знижувалися через підвищення комунальних тарифів. У газових переговорах з Росією Україна має уникати політичних факторів і торгуватися за газову ціну використовуючи суто економічні розрахунки. Так наміри Києва та Москви переглянути газові контракти прокоментував Deutsche Welle екс-міністр палива та енергетики України Іван Плачков. На його думку, українська сторона має апелювати до того, що Україна є одним з найбільших споживачів російського газу при тому, що у Європі споживання блакитного палива падає.

Також «козирем» Києва у переговорах має стати газотранспортний потенціал України та можливості українських газосховищ. «Якщо ці фактори поєднати і не використовувати у переговорах якісь мегаполітичні фактори типу НАТО, Чорноморський флот, Митний союз, які нажаль будуть включатися, то в української сторони буде достатньо серйозна позиція, аби переглянути ціну газу», - сказав Плачков. Він впевнений, що основою газової формули для України має стати європейська ціна блакитного палива з автоматичним вирахуванням вартості транспортних послуг української ГТС.

Поступки недоречні

Офіційний Київ наполягає на перегляді формули формування ціни російського газу, внаслідок чого його вартість повинна знизитися з 350 до 240 доларів за тисячу кубометрів.

Директор інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич впевнений, що Україна конче не потребує зниження ціни на російський газ, адже металургійні та хімічні підприємства мають доходи і за нині діючої ціни. А поступатися політичними інтересами країни заради збереження низьких комунальних тарифів недоречно.

«Уряд Азарова не хоче до виборів піднімати тарифи на тепло. Але це доведеться зробити не сьогодні так завтра. Якщо Азаров хоче 200 доларів за газ, то Україні довдеться інтегруватися у Митний союз. Я думаю, що це не в інтересах української економіки», - сказав Deutsche welle Дмитро Марунич.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.