Ситуація з питною водою в Україні перебуває на критичному рівні

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 4.06.2011 19:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14224

Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко висловила серйозну стурбованість ситуацією з якістю питної води в Україні.

"Ми бачимо критичну ситуацію: щороку кількість населених пунктів і людей, які не мають доступу до якісної питної води, збільшується", - заявила Тимочко на прес-конференції в п'ятницю.

За її словами, сьогодні близько 1,3 тис населених пунктів, в яких проживає близько одного мільйона чоловік користуються привізною питною водою. "У той час, коли чиновники проголошують добрі наміри вже зараз, сьогодні населення України потерпає від неякісної питної води, що врешті-решт призводить до поширення інфекційних захворювань і серйозного негативного впливу на здоров'я людей", - наголосила вона.

Екологи вбачають основними причинами ситуації, що склалася підвищене і посилене навантаження на навколишнє середовище і водні екосистеми. Так, за даними Всеукраїнської екологічної ліги, з 2004 по 2010 рік, не дивлячись на економічну кризу, скид недостатньо очищених або неочищених стічних та промислових вод збільшився з 3,5 млрд. куб м до 6 млрд. куб м. При цьому значно змінилася структура забруднення в зв'язку зі збільшенням споживання населенням пральних порошків, миючих засобів.

Ситуація посилюється тим, що практично всі водоочисні споруди в Україні в основному були побудовані понад 20-ть років тому, вони технологічно і фізично застаріли і не в змозі впоратися з цими забрудненням.

Водночас, за останні 10 років в Україні істотно не переглядалися розміри зборів за забруднення природного середовища.

"Наше законодавство, нормативна база не стимулюють з адміністративної та економічної точки зору зменшення водозабору або зменшення забруднення стічних вод", - наголосила Тимочко.

"Нам потрібно, нарешті, у Верховній Раді прийняти ці закони. Але як вони можуть бути прийняті, якщо там сидять всі власники металургійних, хімічних, гірничодобувних підприємств, які скидають у Дніпро воду", - наголосила еколог.

Разом з тим, крім збільшення зборів необхідно також змінити підхід до системи управління в сфері водокористування - відійти від територіального принципу до басейну, коли структури державної влади відповідають за водну політику не в окремо взятому регіоні, а в басейні того або іншого великого водного басейну.

"Насправді мова йде не про додаткові кошти, а про зміну водної політики в Україні, і ми повинні зробити це - не вигадувати велосипед, а просто взяти документи, які не просто працюють в інших країнах, а дали позитивний результат", - заявила Тимочко.

Нагадаємо, вчора в Макіївці в селищі імені Леніна Донецької області десятки людей отруїлися питною водою після потрапляння у водогін каналізаційних стоків.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.