Парадокси “стратегічного партнерства”. Торгівля собі у збиток?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.06.2011 11:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14228

Зростання товарообігу з Росією призводить до зростання втрат української економіки.

Про це заявив Радіо Свобода економічний експерт Олег Соскін, коментуючи результати наради міністрів фінансів країн СНД. Під час заходу наголошувалося на тому, що фінансова система України вийшла з кризи, завдяки, зокрема, співпраці з Росією. Зростання взаємного товарообігу двох країни називають серед показників успішного подолання наслідків глобальної економічної кризи і у парламенті.

Збільшення кількості та обсягів імпортно-експортних операцій між Україною та Росією є показником відновлення економіки після глобальної кризи, вважає голова Української спілки промисловців і підприємців, депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах. Це у свою чергу є результатом зовнішньої політики влади, каже він.

«Є результат відновлення комунікації і спільних дій. У першому кварталі 2011 товарообіг між Україною та Росією досяг 12,2 мільярдів доларів – плюс 71 відсоток до аналогічного періоду минулого року. Тож суть антикризових заходів: не втратити економічний простір, ринки збуту, підвищувати платоспроможність і попит на внутрішніх ринках, формувати рівні умови», – зауважив Кінах.

Україна втрачає від економічної співпраці з Росією – експерт

Саме рівних умов в українсько-російських відносинах і немає, вважає директор інституту трансформації суспільства Олег Соскін. На його думку, Росія не зацікавлена у тому, щоб Україна отримувала прибутки від взаємних торговельних операцій.

«Якщо проаналізувати товарообіг України та Росії за останні роки, то ми маємо постійне від’ємне сальдо. Росія постійно вводить нам обмеження. Тільки ми знаходимо сектор, де ми можемо експортувати в Росію, вона моментально цю нішу нам штучно перекриває. Росія здійснює стосовно України неоколоніальну економічну експансію. І особливо жахлива ситуація склалася після приходу нової команди, уряду Азарова», – зазначив Соскін.

За словами Олега Соскіна, торік Україна імпортувала з Росії товарів, здебільшого сировини, на 6 мільярдів доларів більше, ніж експортувала туди своїх виробів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.