Москва чекає зими, щоб надиктувати українським проФФесіоналам нові умови

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 6.06.2011 17:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14235

Росія не йде на поступки Україні у питанні вартості газу, бо її влаштовує чинний газовий контракт, за яким вона отримує максимально можливу ціну.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"Харківські угоди показали, що Москва може піти на тимчасову знижку вартості газу лише в обмін на політичні поступки з боку Києва. Тепер це входження України до Митного союзу, що поведе за собою вступ до ЄврАзЕС та Єдиного економічного простору. Тому основний інструмент Кремля - "Газпром" - задіяний для психологічного тиску напередодні переговорів прем'єрів двох країн на засіданні комісії з економічного співробітництва 7 червня в Москві", - зазначив експерт.

На думку Гончара, Москва сподівається, що час працює на неї, і з наближенням холодного сезону Київ стане більш поступливим.

"Щоб зіскочити з "газової голки", треба запроваджувати енергоефективні технології, шукати інші шляхи поставок палива, запроваджувати альтернативну енергетику, розробляти власні ресурси. Жоден уряд цього не робив і не робить. Аби українська економіка пережила зиму за такої ціни газу, треба мінімізувати його закупки і використання. Така ситуація вже була на початку 2009 року", - прогнозує фахівець.

Нагадаємо, сьогодні голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер заявив, що російський газовий концерн не планує змінювати формулу ціни на газ для України і не буде прив'язуватися до інших енергоносіїв.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.