Учені здійснили прорив у вивченні антиматерії

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 7.06.2011 10:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14238

Фахівці Європейського центру ядерних досліджень заявили про прорив у вивченні антиматерії.

За словами працівників женевського центру, їм вдалося здійснити прорив у вивченні антиматерії, утримавши так званий антиводень на рекордні 16 хвилин.

Таким чином, учені наблизилися до відповіді на питання про походження Всесвіту внаслідок Великого Вибуху, оскільки в основі теорії лежить існування антиматерії.

Учасники експерименту розповіли, що досі не відомо, чому Всесвіт складається з речовини, а не з антиматерії, що, як вважається, не можуть перебувати одночасно в одному місці.

Утримати атоми антиматерії дуже важко, пояснюють вчені. За їх словами, коли вони входять в контакт з атомом матерії, то вступають один з одним в реакцію анігіляції, знищуючи одне одного і перетворюючи матерію в енергію. Тому ємність, в якій утримують антиматерію, не може бути зроблена з матерії, її зазвичай формують з магнітних полів.

Для даного проекту вчені змішали антипротони з позитронами (антиелектрони) у вакуумній капсулі, де вони і злилися в атоми антиводню.

Весь цей процес відбувався в магнітній "пляшці", яка утримує антиатоми, використовуючи їх магнетичні властивості. Відключивши магнітне поле, вчені виявляють атоми антиматерії, дозволивши їм зіткнутися з атомами матерії. Реакція анігіляції викликає спалах світла.

До 2012 року дослідники сподіваються перейти до ще більш надійної фіксації атомів антиматерії, щоб зайнятися з допомогою лазерного обладнання спектральним аналізом. Це допоможе їм підійти до розкриття давньої загадки: розібратися нарешті, куди зникла антиматерія.

Нагадаємо, раніше австралійська студентка, 22-річна Амелія Фрейзер-Маккелві заявила, що викрила одну з найбільших загадок астрономії - походження темної матерітоої (відсутня маса).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.