Експерт: Іпотечні ставки знизяться

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 14.11.2006 16:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1425

В Україні очікується щорічне зниження іпотечних ставок на 1%, повідомив виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації (УНІА) Антон Сергєєв.

«Зниження іпотечних ставок складе по 1% в рік», - цитує його «Ринок.biz» з посиланнм на «Інтерфакс-Україна». При цьому Сергєєв відзначив, що очікувати зниження іпотечних ставок можна тільки в випадку зменшення кількості ризиків для банків.

За його даним, на сьогоднішній день середня іпотечна ставка в гривнях становить 18% річних, у доларах США - 12,5%.

За підсумками липня - грудня 2006 року українські банки можуть збільшити портфель іпотечних кредитів на 28,2% - з 15,6 млрд. грн. до 20 млрд. грн.

По оцінці заступника голови правління УкрСиббанку Тараса Кириченко, до 2010 року іпотека складе 6% ВВП.

Як писав «Ринок.biz», на заході середня частка іпотечних кредитів в структурі ВВП складає 40-75%, у країнах, що розвиваються, - 20%.

Іпотека...Що це?

Вперше термін «іпотека» з'явився в Греції на початку VI століття. У перекладі з грецької, іпотека означає заставу, при якій закладене майно, — як правило, земля й інша нерухомість — залишається в заставі кредитора до виконання грошового зобов'язання людиною, що отримала кредит.

Іпотека – це система довгострокових кредитів, які видаються на придбання житла. Головна перевага іпотеки полягає в тому, що покупцеві надається можливість купити квартиру, внісши лише початковий внесок, який зазвичай складає від 10 до 30% від вартості квартири. Суму, що залишилася, банк видає як кредит строком на 10-15 років. Ви купуєте житло, стаєте його власником і виплачуєте кредит, живучи вже в новій квартирі.

В даний час іпотечне кредитування є основним механізмом вирішення житлового питання в Європі й Америці, де майже 90% квартир і будинків отримується в кредит.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.