Вчора на Сонці стався потужний спалах

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 8.06.2011 14:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14256

У вівторок, 7 червня, астрономи зафіксували потужний та неординарний за своєю красою спалах на Сонці. Викинута з корони світила розпечена плазма, опускаючись, покрила приблизно половину його поверхні.

"На Сонці сталося дуже видовищне виверження, яке, як і належить, супроводжувалося спалахом і викидом заряджених частинок. Але я ніколи не бачив, щоб частинки випускалися подібним чином. Складалося враження, що хтось зметнув догори згусток пилу, який потім осів назад (на поверхню світила)", - розповів астроном Алекс Янг з Центру космічних польотів імені Годдарда.

Науковці виявили й іншу унікальну особливість явища. Спалах призвів до вивільнення величезного обсягу холодного газу.

"Унікальним було те, що в багатьох точках сонячного виверження спостерігалася присутність ще більш холодної речовини температурою нижче 80 тис. градусів за Кельвіном (79 тис. 727 градусів за Цельсієм)", - пояснив Янг.

Зазвичай температура корони світила коливається від 500 тис. до 6 млн градусів за Цельсієм, а при спалахах може досягати десятків мільйонів градусів.

На думку Янга, подія не несе у собі загрози для Землі. "Турбуватися нам нема про що. Просто це дуже гарне видовище", - зауважив він.

Однак до Землі вже прибули заряджені частинки - протони, які майже зі світловими швидкостями рухаються по спіралі, уздовж силових ліній магнітного поля Сонця.

Крім того, зараз на Сонці тривають потужні геомагнітні збурення, які викликають електромагнітні бурі. У зв'язку з цим експерти NASA очікують порушень в роботі стільникового і супутникового зв'язку, а також електромагнітних вимірювальних приладів, наприклад, радарів і супутників.

За прогнозами геомагнітних служб, буря почне слабшати через 12-24 години.

Наразі Сонце перебуває в активній фазі свого 11-річного циклу, який відомий як сонячний цикл №24. Кілька космічних апаратів NASA стежать за сонячною активністю, щоб заздалегідь попереджати Землю про спалахи й магнітні бурі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.