Московські попи хочуть привласнити будинок органної музики

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.06.2011 19:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14260

Сьогодні Апеляційний господарський суд Дніпропетровської області розглянув справу про передання місцевого Будинку органної та камерної музики у власність УПЦ Московського патріархату.

Окрім давніх сторін конфлікту – колективу Органного залу, церкви Московського патріархату та обласної ради як балансоуримувача будівлі, у справі тепер є ще одна, нова сторона – УПЦ Київського патріархату. Ця конфесія наразі, як виявилось, теж претендує на споруду.

Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики – пам’ятка архітектури. Він розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, збудованої коштом одного з металургійних заводів. Православній громаді споруда належала трохи більше десятиліття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 80-ті там облаштували концертну залу з унікальним німецьким органом.

Перші претензії церкви музиканти почули 2004-го року: Дніпропетровська єпархія УПЦ (Московського патріархату) заявила, що вимагає повернути споруду вірянам. А влітку 2010-го обласна рада як балансоутримувач будівлі підписала з єпархією мирову угоду про повернення.

Громадськість і колектив Органного залу про цей документ дізналась більш ніж через півроку. У Дніпропетровській єпархії УПЦ намагаються заспокоїти: орган нікуди не переноситимуть, музиканти мирно співіснуватимуть зі священиками.

«Православна церква не збирається виносити орган, поки не буде гідної альтернативи», – каже протоієрей Дніпропетровської єпархії УПЦ Московського патріархату о. Ігор Собко.

Час іде, претендентів більшає

Наразі в конфлікті між Московським патріархатом та колективом органного залу втрутилась ще одна сторона. Дніпропетровська єпархія УПЦ Київського патріархату подала апеляційну скаргу до суду. Як виявилось, у конфесії є свої претензії на будівлю.

«Ми виступаємо проти того, щоб будівлю було передано Московському патріархату. Раз будівля вже віддається церкві, то – Київського патріархату. Але так, щоб від цього і сам культурний центр не постраждав. Але наразі більшість культових споруд в області передаються Московському патріархату», – сказав у коментарі для Радіо Свобода секретар Дніпропетровської єпархії УПЦ КП о. Віталій Лопушанський.

В адміністрації органного залу стоять на своєму: претензії церковнослужителів на будівлю необґрунтовані. Кажуть, жодна з конфесій не може вимагати собі ані землю біля органного залу – бо це міська земля, ані сам зал – адже його свого часу піднімали з руїн коштом держави.

Зі священиками можна домовитись?

Втручання у конфлікт Київського патріархату пояснюють так: потрібна була сторона, яка подала б апеляцію до суду. Суд поверне Органний зал до комунальної власності, впевнений керівник ініціативної групи, яка захищає інтереси колективу Будинку органної та камерної музики, Іван Дремлюга.

«Ми очікуємо від цього суду, що на ньому буде скасоване попереднє судове рішення про мирову угоду і про передання будівлі Московському патріархату. Відтак будівля повернеться до власності територіальної громади і буде належати Будинку органної та камерної музики. Після цього, ми сподіваємось, Київський патріархат знайде спільну мову з громадськістю і відмовиться від своїх претензій», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Іван Дремюга.

Апеляційний суд мав вирішити долю Органного залу в Дніпропетровську ще наприкінці травня, але тоді через неявку представника однієї із сторін слухання не відбулось.

Будинок органної та камерної музики – одна з більш ніж 30 будівель, які передані Українській православній церкві Московського патріархату в Дніпропетровську за останні десять років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.