Захід застерігає Київ від переслідувань опозиції

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 8.06.2011 19:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14261

Парламентська Асамблея НАТО і кілька депутатських груп Європарламенту виступили з різкою критикою фактів, які, на їхню думку, доводять переслідування опозиційних політиків в Україні.

НАТО оприлюднило доповідь, в якій висловлюється стурбованість розвитком подій в Україні. Європарламент 9 червня проведе слухання, присвячені кримінальному переслідуванню української опозиції.

У Партії регіонів заявляють про "політичні інтриги"

Критика Заходу викликала не менш різку реакцію представників українських провладних сил.

Заступник голови фракції Партії регіонів Вадим Колісниченко в інтерв’ю Бі-Бі-Сі назвав звинувачення Заходу політичними інтригами, сказавши, що у справі, зокрема, Юлії Тимошенко і інших опозиціонерів може розібратися лише слідчий, а не Європарламент.

’’Аргументи беруться зі слів самої Тимошенко. А як може Європарламент розібратися – це кримінальна справа чи політичне переслідування? Це тиск на правосуддя. Він спрямований проти боротьби з корупцією.’’

Пан Колісниченко також наводить приклади арешту представників нинішньої влади і відкидає можливість політичної ізоляції Януковича з боку Заходу, оскільки у випадку ізоляції, за його словами, стане зрозуміло, що діють подвійні стандарти.

Регіонал переконаний, що представники опозиції можуть звернутися до Європейського суду в разі, якщо вони будуть незадоволені рішенням українського правосуддя.

Попередження для української влади

Разом з тим чимало аналітиків переконані, що нинішні дії Заходу є невипадковими і є попередженням вже на офіційному рівні української влади.

Директор Центру прикладних політичних досліджень ’’Пента’’ Володимир Фесенко сказав Бі-Бі-Сі, що офіційні застереження полягають в тому, що не можна переступати певний рубікон у ставленні до опозиції.

’’Не можна переводити конфлікт з опозицією в площину кримінальних справ і політичних переслідувань. Не можна переступати ’’червону лінію’’, оскільки це може призвести до кризи у взаєминах із Заходом.’’

Аналітик припускає, що в нинішній ситуації може виникнути варіант м’якої дипломатичної ізоляції, якщо буде здійснено арешт Тимошенко, або буде жорсткий каральний вирок щодо Луценка.

Білоруський варіант, вважає пан Фесенко, може виникнути у тому випадку, коли влада буде застосовувати проти опозиції і масових протестів жорстку силу.

Експерт нагадує, що ціннісні засади західної демократії не дозволяють спокійно реагувати, коли правлячі режими на Близькому Сході і в Північній Африці застосовують силу проти свого народу.

’’Якщо українська влада буде діяти, як Лукашенко після виборів, тоді з боку Заходу будуть жорсткі санкції, -’’ каже Володимир Фесенко.

Аналітики також твердять, що ’’червоною лінією’’ для Заходу може бути фальсифікація наступних парламентських виборів.

НАТО стурбоване. Європарламент теж?

Напередодні сайт Парламентської асамблеї НАТО розмістив доповідь, в якій зазначається, що найбільш тривожним розвитком подій в Україні є порушення кримінальних справ проти великої кількості представників опозиції.

’’Аргумент, що судові позови проти політиків є результатом боротьби з корупцією, нівелюється тим фактом, що ці дії відбуваються виключно проти опозиції,’’- йдеться в доповіді.

У документі міститься попередження, що євроатлантичне співтовариство має подвоїти зусилля для підтримки демократичних процесів в Україні у цей критичний час, нагадуючи, що, приміром, авторитетна організація ’’Freedom House’’ понизила статус України з ’’вільної’’ до ’’частково вільної’’ країни.

У документі також припускається, що порушення справи, зокрема, проти екс-президента Кучми є результатом розколу між колишніми союзниками.

Водночас 4 депутатські групи Європарламенту підготували проекти резолюцій, в яких висловлюється стурбованість щодо збільшення випадків вибіркового переслідування представників опозиції в Україні.

Документи розглядатимуться 9 червня у Страсбурзі на засіданні Європарламенту під час слухань ’’Справи Юлії Тимошенко і інших членів колишнього уряду.’’


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.