Астронавт зробив унікальні фотографії

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 8.06.2011 21:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14264

Унікальні фотографії американського космічного шатла Endeavour, пристикованого до Міжнародної космічної станції (МКС), зробив італійський астронавт Паоло Несполі.

Особливість знімків не лише у тому, що вони зафіксували Endeavour під час його останнього польоту в космос, але й тому, що були зроблені з порушенням правил безпеки. Несполі сфотографував шатл у той момент, коли перебував у капсулі "Союзу" і повертався з МКС на Землю.

Зазвичай правила безпеки забороняють "Союзу" переміщатися біля станції, якщо поряд знаходиться шатл. Проте цього разу російський космічний корабель, відокремившись від МКС, завис на відстані близько 200 метрів, і це дало можливість вперше в історії зняти пришвартований до станції американський човник.

"Прощальні" фотографії легендарного шатла були зроблені 23 травня, а опубліковані на сайті NASA лише тепер. Як пишуть західні ЗМІ, ці перші та єдині подібні знімки, вочевидь, публікуватимуть ще не раз, звертаючись до історії американської космічної програми.

На той момент МКС переміщалася над поверхнею Землі зі швидкістю 27000 км на годину на висоті близько 355 км. На фотографіях чітко видно основний корпус МКС, що несе на собі чотири крила з сонячними батареями. До хвоста МКС пристикований європейський автоматичний вантажний корабель ATV-2 "Йоганн Кеплер".

Немає сумніву, італійський космонавт зробив найкращі знімки МКС разом з Endeavour - нікому з любителів на Землі не вдалося досягти такої якості.

Разом з Паоло Несполі на борту космічного корабля перебували росіянин Дмитро Кондратьєв та американка Кетрін Колман. На зміну їм з Байконура вже стартував інший корабель "Союз", який, як очікується, прибуде на станцію 9 червня. У складі нової експедиції - американець Майкл Фоссум, росіянин Сергій Волков і японець Сатоcі Фурукава.

Шатл Endeavour, який благополучно повернувся на Землю, відтепер стане музейним експонатом.

Останнім з американських човників в липні цього року в космос відправиться Atlantis. Як планується, якийсь час астронавтів і американські вантажі будуть доставляти на станцію російські кораблі, а потім США розраховують передати ці завдання приватним космічним операторам.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.