Пенсійна “реформа” від Азарова-Тігіпка зруйнує провладну більшість?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 9.06.2011 09:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14268

Світовий банк і Міжнародний валютний фонд узгодили зміни до законопроекту про пенсійну реформу, запропоновані Кабінетом Міністрів України.

Про це повідомили в прес-службі віце-прем’єр-міністра – міністра соціальної політики Сергія Тігіпка. Водночас у кулуарах Верховної Ради вже розпочалося неформальне обговорення урядового документу. Критичні зауваження до нього мають не тільки представники опозиції, а й провладні депутати.

Під час доопрацювання законопроекту про пенсійну реформу було внесено 11 принципових змін, серед яких введення одноразової виплати при виході на пенсію лікарям, учителям і працівникам соціальної сфери та спрощення механізму перерахунку пенсії.

Підчас наради у Міністерстві соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що Верховна Рада вже наступного тижня може розглянути документ, який, за його словами, «з імовірністю 99 відсотків буде проголосований народними депутатами до кінця парламентської сесії».

Утім, на думку депутата від Компартії Олексія Бабуріна, насправді шансів на ухвалення документу значно менше.

«Ми не маємо наміру голосувати за той проект, що внесений. Це не важливо, що там обмежені максимальні пенсії. Основний критерій, через який ми не будемо голосувати, – це те, що там підвищується пенсійний вік. Це принципово», – наголосив він.

Депутати-пенсіонери не проголосують за обмеження максимальних пенсій – Стоян

Законопроект хоч і передбачає підвищення пенсійного віку, та містить і норми, що дозволять жінкам виходити на пенсію, як і тепер, у 55 років, якщо вони матимуть 30 років трудового стужу, розповів Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Олександр Стоян. Утім, документ залишається недосконалим, зокрема, він не вирішує усіх питань щодо надходжень до Пенсійного фонду.

Відтак не всі провладні депутати голосуватимуть за урядовий законопроект, хтось принципово, а хтось із особистих мотивів, відзначив Стоян.

«Я знаю, які політичні сили не зовсім готові голосувати. У цьому законопроекті написано, що максимальна пенсія буде обмежуватися 10 прожитковими мінімумами – 7 тисячами 640 гривнями. Частина депутатів-пенсіонерів, а їх майже 100 у парламенті, не буде голосувати за таке обмеження своїх пенсій», – припустив регіонал.

Що більше ти працював, то більше мав би отримати – В’язівський

Збільшити статки українських пенсіонерів та зробити пенсійну систему більш справедливою можна, лише ухваливши альтернативний проект закону про пенсійну реформу, зазначив у коментарі для Радіо Свобода депутат від НУНС Володимир В’язівський.

«Ідеологія реформування солідарної системи пенсійного страхування залишається незмінною. Фактично ми побачили той самий законопроект, просто припудрений іншою пудрою. Альтернативний законопроект висловлює таку пропозицію: що більше ти працював і більше до фонду перерахував, то більше ти маєш із цього фонду отримати. І всі мали б керуватися одним законом про загальне обов’язкове державне пенсійне страхування», – підкреслив опозиціонер.

Урядовий законопроект про реформування пенсійної системи зареєстрували у Верховній Раді 13 грудня 2010 року. Пізніше документ направили у Кабінет Міністрів на доопрацювання, й він надійшов до парламенту зі змінами вже в червні 2011 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.