Європейські союзники Януковича стали на захист Тимошенко

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 9.06.2011 11:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14272

Європейський парламент (ЄП) 9 червня розгляне ситуацію в Україні, пов’язану з кримінальним переслідуванням лідерів української опозиції.

Погоджений проект резолюції Європарламенту містить жорстку критику і звинувачення на адресу Києва. Документ ухвалила навіть група соціал-демократів, яка досі виконувала роль головного європейського союзника і "адвоката" Партії регіонів.

Дебати з питання дотримання прав людини в Україні відбудуться у Страсбурзі ввечері. Обговорення буде сфокусовано на ситуації з переслідуванням опозиції в країні. За підсумками дискусії Європарламент повинен ухвалити резолюцію, присвячену "кримінальним справам відносно Юлії Тимошенко та інших членів колишнього уряду", пише видання "Коммерсант-Украина".

На початку тижня фракції Європарламенту подали свої проекти резолюцій по Україні, при цьому думки найбільших політичних груп - Європейської народної партії (ЄНП) і соціал-демократів (СД) - традиційно розійшлися. ЄНП, що співпрацює з партією "Батьківщина", запропонувала критичні формулювання, а група СД, партнером якої є Партія регіонів (ПР), подала проект, що не містить критики.

За підсумками міжфракційних переговорів був погоджений компромісний документ. Його підписали фракції, які контролюють 80% голосів в Європарламенті, у тому числі ЄНП і СД.

За основу прийнято проект, написаний прибічниками Юлії Тимошенко, при цьому група СД відмовилася від більшості своїх пропозицій, добившись лише включення в преамбулу документу згадки про те, що разом з опозиціонерами українські правоохоронні органи переслідують екс-президента Леоніда Кучму і екс-спікера Верховної ради Криму, члена ПР Анатолія Гриценка.

У проекті резолюції ЄП констатується, що в Україні "не втілені в життя принципи верховенства закону при розслідуванні кримінальних справ, зокрема принцип чесного, неупередженого і незалежного судового процесу". "Європарламент стурбований ростом числа випадків вибіркового правосуддя, спрямованого проти української опозиції, а також непропорційністю заходів проти них", - говориться в документі.

За пропозицією групи "зелених" і Альянсу ліберал-демократів в текст внесли також тезу про те, що члени уряду Юлії Тимошенко не можуть бути покарані за прийняті ними колегіальні рішення.

Документ завершується вимогами на адресу влади: "Європарламент закликає українську владу скасувати обмеження на пересування відносно Юлії Тимошенко та інших ключових політичних постатей. Це рішення повинне торкатися як поїздок всередині країни, так і зарубіжних візитів". На думку авторів проекту резолюції, діючі сьогодні запобіжні заходи покликані перешкодити активній участі лідерів опозиції в політичному житті країни.

Слід зазначити, що досі група СД була лобістом позиції Партії регіонів при розгляді в Європарламенті питань, що стосуються України. Експерти вважають, що група СД була вимушена підтримати критику Києва, побоюючись іміджевих втрат соціал-демократів в Європі.

"Це дуже поганий сигнал для Партії регіонів. Ситуація в країні погіршилась настільки, що партнери ПР не вважають за можливе активно підтримувати її на європейській арені",- зазначив глава громадської експертної ради при українській частці комітету зі співпраці України та ЄС Олег Рибачук.

Нардеп-регіонал Анатолій Кінах, який 8 червня перебував у Страсбурзі і відстоював позицію влади на переговорах в ЄП, відзначив некоректність деяких претензій Європарламенту. "Ми дотримуємося принципу рівності усіх перед законом і вважаємо, що рішення про винність або невинність когось може ухвалити тільки суд", - пояснив депутат.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.