Агресія - основна риса російського менталітету

Автор/джерело -  © Олександра Шевельова, BBCRussian.com



Дата публiкацiї - 14.11.2006 21:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1428

Індекс агресії у російському суспільстві неухильно зростає, показують дослідження Незалежного інституту комунікативістики.

Розлютована Росія: до агресії в рівній мірі схильні чоловіки й жінки

Значення індексу щорічно розраховується на основі опитувань, учасників яких питають про те, якою мірою вони переживають почуття незадоволеності, роздратування й незадоволеності.

За словами керівника інституту Йосипа Дзялошинського, приблизно 40% росіян випробовують "агресивні відчуття". Але якщо в 2000 році, коли соціологи почали заміряти агресію, вона була обернена на "багатих", то сьогодні основний адресат агресії - "чужі", тобто іноземці і приїжджі.

"Агресія - основна риса російського менталітету", - вважає Михайло Лабковський, сімейний консультант із 20-річним стажем роботи.

Агресії у рівній мірі схильні і чоловіки, і жінки, проте особливу стурбованість психологів викликає жіноча агресія, оскільки від неї частіше страждають діти. Чоловіча агресія більшою мірою обернена на політиків і соціальні інститути, стверджує Дзялошинський.

Жіноча лють

"Жінок в Росії приблизно на 10 млн. більше, ніж чоловіків, - пояснює Михайло Лабковський, - тому у них є проблема з облаштуванням особистого життя. Агресія у жінок - це спосіб реалізації, наслідок незатребуваності або того, що доводиться миритися з дискримінацією на роботі".

Деякі дослідники пов'язують агресивність росіянок з їх, збільшеною соціальною роллю. Після економічної кризи 1998 року багато жінок швидше знайшли собі роботу. Не всі чоловіки змогли відновити свій колишній статус, тому сьогодні в Росії багато сімей, де жінка стоїть на кар'єрних сходах вище за свого чоловіка і вважає за право диктувати свої умови в сімейному житті.

Проте Наталія Костіна, голова громадської організації "Ділові жінки Росії" вважає, що у успішних жінок для агресії немає причин:

"Жінка стає агресивною, коли вона не змогла себе реалізувати, коли вона не задоволена ситуацією. Якщо жінка міцно стоїть на ногах і розуміє, що сама на щось здатна, її агресія сходить нанівець".

Олена Васильєва, головний редактор російської версії Cosmopolitan, і зовсім не вважає російських жінок агресивними:

"Жінки стали сильнішими, впевненішими, незалежнішими: агресія - це все-таки прерогатива чоловіків".

Страждають діти

Психологи з такою постановкою питання не згодні. Михайло Лабковський, говорить, що жіноча агресія є, і вона особливо небезпечна, тому що позначається в першу чергу на дітях.

Він звертає увагу на те, що практично в будь-якій європейській країні за агресію по відношенню до дітей викликають поліцію і позбавляють батьківських прав, а в Росії нерідко можна побачити жінку, яка доводить власну дитину до істерики.

"Важко собі уявити іноземку, яка битиме свою дитину за те, що вона промочила в калюжі чоботи, кричати на нього посеред вулиці і доводити до стану істерики", - говорить сімейний психолог.

Зовсім позбавитися від агресії неможливо, вважають психологи.

"Агресія вбудована в структуру людської особи, - пояснює Йосип Дзялошинський, - Інше питання, що за допомогою виховання, освіти її рівень можна знизити, а за допомогою спорту - дати їй вихід".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.