Європарламент стурбований вибірковим правосуддям в Україні

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 9.06.2011 20:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14283

Європейський парламент висловив занепокоєння вибірковим правосуддям в Україні.

Про це йдеться в резолюції про ситуацію в Україні «Справи Юлії Тимошенко та інших членів колишнього уряду», ухваленої сьогодні на сесії Європарламенту в Страсбурзі.

За ухвалення резолюції проголосували 37 депутатів Європарламенту, проти – 16, утрималися 7 депутатів. Голосування відбувалося шляхом підняття рук.

У документі висловлена стурбованість «зростанням виборчого переслідування фігур політичної опозиції в Україні, а також застосуванням непропорційних заходів, зокрема у випадках Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, колишнього міністра внутрішніх справ».

У резолюції підтримується прохання українського Омбудсмена Ніни Карпачової до Генеральної прокуратури України розглянути можливість застосування іншого запобіжного заходу стосовно Юрія Луценка.

У першому пункті резолюції Європарламент наголосив на важливості забезпечення прозорості розслідувань і судових процесів, а також застеріг від будь-якого використання кримінального законодавства для досягнення політичної мети.

Крім того, депутати нагадали владі України про те, що принцип колективної відповідальності за рішення уряду не дозволяє переслідувати окремих членів уряду за рішення, ухвалені колективно.

У резолюції також зазначається, що розслідування стосовно визначних політичних лідерів України не має заважати їм брати активну участь в політичному житті країни і в міжнародних зустрічах.

Депутати також зазначили, що посилення верховенства права і боротьба з корупцією, що заслуговує довіри, є обов'язковими не лише для укладення угоди про асоціацію між Україною і ЄС, а й в цілому для консолідації демократії в Україні.

Депутати також закликали Єврокомісію допомогти Україні в проведенні судової реформи.

Проект резолюції був підготовлений трьома парламентськими групами – групою народних партій, групою лібералів і групою «зелених».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.