Мешканці Миколаївщини вимагають приїзда Януковича і Пшонки

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.06.2011 18:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14295

Ініціативна група жителів Первомайського та Кривоозерського районів Миколаївської області звернулася з листами до Президента України та генпрокурора України з вимогою їх особистого втручання в екологічну ситуацію в цих районах.

Підірвані ШПУ стали об’єктом незаконного промислу

Про це повідомили в прес-службі Всеукраїнського центру сприяння підприємницькій діяльності.
Представники ініціативної групи відзначають, що безконтрольний демонтаж ракетних шахтно-пускових установок, який здійснюють приватні фірми з метою отримання з них чорних і кольорових металів, а також вторинного залізобетону, загрожує масовим отруєнням людей і зараженням значної території токсичними компонентами ракетного палива.

"Ми вимагаємо, щоб Президент України і генеральний прокурор особисто прибули на місце подій, вжили невідкладних заходів щодо попередження екологічної катастрофи, ініціювали розслідування з метою встановити і покарати винних у створенні загрози життю і здоров'ю громадян", - наголошується в повідомленні.

Влітку 2000 року ця територія вже оголошувалася зоною екологічного лиха, після того як понад 500 людей постраждали в результаті отруєння токсичними речовинами, які, за даними слідства, могли бути компонентами дуже токсичного ракетного палива - гептилу. В епіцентрі лиха тоді виявилося село Болеславчик Первомайського району. На його околиці мисливці за металом розрили військовий могильник, який існував там з 1977 року і ніким не охоронявся.

Тоді ситуацію взяв під свій контроль Президент Леонід Кучма, який побував у Первомайському районі та особисто координував заходи з ліквідації наслідків зараження місцевості та реабілітації постраждалих.

Сьогодні громадяни бачать реальну загрозу повторення тих подій, але в значно більших масштабах, з огляду на масовий характер демонтажних робіт.

Як нещодавно повідомлялося, жителі кількох сіл Первомайського та Кривоозерського районів ухвалили рішення заблокувати рух на автомагістралі Одеса-Київ, якщо влада належним чином не відреагує на проблему з небезпечним демонтажем ракетних шахт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.