Українській владі демократія не потрібна?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 14.06.2011 12:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14302

В Україні уповільнився розвиток демократичних процесів, але ще існує шанс виправити ситуацію.

Про це йдеться у черговому звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House, розташованої у Вашингтоні.

Правозахисна організація Freedom House завершила роботу над звітом про стан демократії й прав людини в Україні. Доповідь вже презентували у США, а у вівторок планують обговорити у Києві. Американські експерти відзначають зниження рівня демократії та формування В Україні «нездорової політичної обстановки».

Окрім цього міжнародні правозахисники акцентують увагу на посилення ролі СБУ, тиску на ЗМІ та фактичної відсутності в країні дієвої опозиції. «Цей звіт торкається нюансів. Коли їдуть на Захід представники влади, то змальовують все красивим білим кольором; коли їдуть представники опозиції, то описують все у чорних кольорах. Тому дуже важливо було представити, яка ситуація насправді. Ця доповідь є, на наш погляд, найбільш об’єктивною», - сказав Deutsche Welle виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький.

Його бентежить негативне ставлення української влади до неурядового сектору. Ці аспекти теж відображені у звіті, адже фонд «Відродженя», який пов’язують з філантропом Джорджом Соросом, фінансово підтримував укладення цього документу.

Влада критикує висновки

Натомість представники влади вже заявляють про те, що звіт Freedom House про стан демократії в Україні є необ’єктивним, адже українського президента вкотре критикують і вказують йому на ті самі помилки.

«Дуже дивно і неприємно чути нову занижену оцінку рівня демократії в Україні. Адже за основу бралися ті факти, які Freedom House уже оцінювала у минулому», - сказала українським журналістам народний депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко.

На це директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький зауважив, що українській владі нагадуватимуть про стан демократії доти, доки ситуація в країні не зміниться на краще.

Оцінка правозахисника

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки Володимир Яворський схильний вірити оцінкам і зауваженням Freedom House, адже в країні справді є проблеми з дотриманням прав людини, каже він.

Зокрема за останні півтора роки в Україні погіршилася ситуація з правом на мирні збори, свободою слова, правом на справедливий суд.

«Доповіді з прав людини не пишуться на основі своєї думки, а ґрунтуються на міжнародних стандартах. Є достатньо чіткі стандарти і ви просто дивитесь, чого дотримуються, а чого - ні», - прокоментував Deutsche Welle Володимир Яворський.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.