Влада активно повторює мантри про новий термінал

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 14.06.2011 14:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14305

Україна планує побудувати термінал зрідженого природного газу (ЗПГ) на Чорному морі за 1,5 млрд доларів.

Про це в Нью-Йорку заявив глава Державного агентства України з питань інвестицій Владислав Каськів.

"Це зараз для нас питання національної безпеки, оскільки без підстав Росія відмовилася знизити ціну на газ",- заявив Каськів. - "У нас немає абсолютно жодних проблем із залученням інвестицій. Зацікавленість виразили найбільші світові енергетичні компанії".

За приблизними підрахунками вартість будівництва терміналу оцінюється в 1,5 млрд дол. Наразі стоїть питання інвестицій у проект: чи це буде держава, як основний споживач газу, чи приватний капітал, розповів Каськів.

За інформацією урядовця, вартість газу на об'єкті складатиме менше 200 дол. за 1000 кубометрів. Україна планує володіти близько 25% акцій такого підприємства і розглянути питання про залучення одного або групи інвесторів для управління рештою активів.

"Україна чекає, що термінал для обробки 2 мільярди кубометрів газу почне працювати в 2013 році", - відмітив Каськив, додавши, що місткість виросте до 5 млрд кубометрів до 2016 р, і до 10 млрд кубометрів до 2020 р.

За його словами, уряд України вивчає чотири місця на чорноморському узбережжі, включаючи порти в Одесі і Миколаєві. У планах Кабміну - закупівля ЗПГ з таких країн, як Азербайджан, з яким укладена попередня угода на постачання від 2 млрд до 10 млрд кубометрів на рік, і використання більшої частини ЗПГ для своїх внутрішніх потреб.

Нагадаємо, за словами голови правління "Газпрому" Олексія Міллера, компанія як і раніше не має наміру міняти формулу ціни на газ для України і прив'язувати її до інших видів енергоносіїв.

У зв'язку з цим прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна продовжить переговори відносно диверсифікації постачань енергоносіїв, зокрема природного газу, з метою забезпечення енергетичної безпеки. На його думку, справедливою ціною на газ для України були б 200-220 дол. за 1000 кубометрів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.