Фізикам вдалося перетворити живу клітину на лазер

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.06.2011 14:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14306

Фізики із Центру фотомедицини Уеллмана в університетській лікарні американського штату Массачусетс вперше зуміли змусити живу клітину поводити себе як малопотужний лазер.

Дослідники працювали із клітинами нирки - вставивши в їхні ДНК послідовність зеленого флуоресцентного білку (GFP), вчені домоглися того, що клітини почали синтезувати його у великих кількостях. GFP випромінює зелене світло, коли його опромінюють синім світлом. Цей білок надзвичайно корисний у біологічних дослідженнях, оскільки з його допомогою можна маркувати різні клітинні структури і стежити за їх динамікою, у тому числі і в режимі реального часу. У 2008 році трьом ученим, які багато зробили для вивчення GFP і його запровадження у практику, була вручена Нобелівська премія.

Клітини, з якими працювали вчені, мають сферичну форму і завдяки цьому виконують роль лінзи, що фокусує випромінювання. Фахівці поміщали клітини між двома дзеркалами (відповідно, відстань між ними становила близько 20 мікрометрів), щоб зменшити розсіювання випромінювання, і опромінювали клітини синім світлом. На виході вчені отримували потік лазерного випромінювання зеленого кольору (пік флуоресценції GFP припадає на довжину хвилі 498 нанометрів).

На сьогодні незрозуміло, як саме можна використовувати отримані результати на практиці. Теоретично, джерела лазерного випромінювання всередині організму були б дуже корисні для медичних досліджень, проте потужність потоку, який створюють модифіковані клітини нирки в описаному експерименті, занадто мала для цього.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося про американських учених із Єльського університету, які створили пристрій, що повністю поглинає лазерне випромінювання і перетворює його енергію на тепло.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.