Подейкують, що Азарова можуть звільнити до 1 вересня

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 14.06.2011 15:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14309

Відставка прем’єр-міністра Миколи Азарова можлива до 1 вересня цього року, якщо він не домовиться з прем’єр-міністром Росії Владіміром Путіним про ціну на газ.

Таку думку в коментарі Тижню висловив керівник соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Найголовніший критерій, за яким оцінюється робота прем’єр-міністра, – це наскільки він справляється з газовими переговорами з прем’єр-міністром Путіном на користь України.

Якщо Азаров до 1 вересня з цим не справляється, то йому доведеться свою посаду уступити комусь іншому, хто буде більш вдалим в переговорах з Путіном. Однак, справа не в особистій дружбі Азарова і президента Януковича, не у професіоналізмі чи непрофесіоналізмі Азарова і навіть не в світовій кризі, а здатності провести вдалі переговори з Путіним. Справа в тім, що прем’єр-міністр, який радить населенню брати лопати і заробляти собі самому, чомусь тут же замовкає, коли бачить живого Путіна. Він просто не тягне на переговори з Путіном, а у всьому іншому він – молодий, енергійний і страшно самовпевнений. Такі прем’єр-міністри були дуже модні в минулому столітті», – зазначив Небоженко.

На думку експерта, на місце Азарова можуть претендувати «газовики».

«Ті, хто має справу з газом – Дмитро Фірташ (власник Group DF - Ред.), Дубина (екс-голова правління НАК «Нафтогаз Україна» Олег Дубина - Ред.), Тігіпко (віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко). Так-так, Тігіпка можуть взяти на пару місяців. Це все таки політик, який погоджується на будь-яку посаду, реформу, якщо його просить Партія регіонів», – додав він.

Водночас, Небоженко не бачить перспектив у призначенні на посаду Азарова першого віце-прем’єра Андрія Клюєва, віце-прем`єра Бориса Колеснікова, голови Нацбанку Сергія Арбузова і губернатора Дніпропетровської області Олександра Вілкула.

«Клюєв пропустив свій зоряний час. Він міг бути прем’єр-міністром ще десь півроку тому, коли про це всі говорили. Однак щось незрозуміле трапилося і все… Колесніков насолоджується своєю роллю головного футбольного менеджера Європи і навряд чи у нього вийде справитися і з газом, і з футболом. Арбузова газ зовсім не цікавить. Він може прийти на пост прем’єр-міністра після того, як вирішать газову проблему. Газова тема – не його і його близько до цього не підпустять. Щодо Вілкула, то донецькі політики не пропустять молодого дніпропетровського губернатора, бо це нагадує сходження Лазаренка», – прокоментував Небоженко.

На думку політолога, можуть бути дві версії розвитку події з відставкою Азарова.

«Він може офіційно приїхати (з Москви - ред.) і сказати:«Я впорався, я привіз вам мир». Переговори будуть мати таємний характер, як це було 2009 року. Тобто він повторить помилку Тимошенко. Скоріше за все, Путін буде намагатися зробити з Азарова другого Тимошенко. Але скандал виникне, коли ближче до зими стане ясно, що підписаний договір Україні не вигідний і Азаров піде у відставку. Можливий ще один варіант – Путін буде наполягати на своєму і не рахуватися з Азаровим, а Азаров не проявляти рішучості і тоді до 1 вересня йому доведеться піти», – зазначив експерт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.