Нова “поляна” чиновників. В Україні з’явився надлишок газу?

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 15.06.2011 10:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14310

Кабмін запропонував парламенту дозволити експорт українського природного газу, що дозволить НАК "Нафтогаз Україна" виконувати договір з Польською державною нафтогазовою компанією (PGNiG) про постачання газу в цю країну.

Відповідний законопроект був зареєстрований у Верховній раді 14 червня.

Зокрема, парламенту пропонують дозволити НАК "Нафтогазу України" і його дочірнім підприємствам експортувати природний газ, який видобувається в країні, в обсязі, що затверджується Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

"Суб'єкт, уповноважений Кабінетом міністрів України на формування ресурсу природного газу, використовуваного для потреб населення, і його дочірні підприємства мають право експортувати товарний газ в обсязі, визначеному прогнозним річним балансом надходження і розподілу природного газу в Україні, в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики в нафтогазовому комплексі", - йдеться у пропонованій урядом нової редакції закону.

Кабмін у пояснювальній записці нагадує, що існуюча законодавча база передбачає реалізацію видобутого держпідприємствами і держкомпаніями в Україні природного газу на формування ресурсу, який використовується для потреб населення.

Крім того, контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 19 січня 2009 року забороняє українському держхолдингу здійснювати реекспорт газу, який надходить в Україну за цим договором.

У документі наголошується, що оскільки інших джерел надходження середньоазіатського газу НАК "Нафтогаз Україна" не має, то це призвело до припинення поставок природного газу в один з південно-східних прикордонних районів Польщі, відповідно до контракту з PGNiG.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз Україна" і Польська державна нафтогазова компанія (PGNiG) у жовтні 2004 року уклали контракт на будівництво газопроводу середнього тиску Устилуг (Україна) - Грубешів (Польща) для забезпечення газом південно-східних районів Польщі. Будівництво газопроводу завершено у вересні 2005 року.

Угода про постачання газу по цьому газопроводу між "Нафтогазом Україна" і PGNiG на виконання міжурядових домовленостей була укладена 24 жовтня 2004. Згідно з угодою, український держхолдинг повинен постачати на адресу PGNiG природний газ середньоазіатського або українського походження.

В Україні щорічно видобувається близько 20 млрд куб. м газу, в тому числі - природного більше 14 млрд. куб. м. Більше 90% видобутих обсягів газу, згідно з чинним законодавством, реалізуються "Нафтогазом" для потреб населення.

Від “Аратти”: на так звані побутові потреби у минулому році витрачено 29 млрд. куб. м природного газу. Таким чином, при існуючому дефіциті газу для потреб громадян, уряд фактично пропонує збільшити споживання імпортного російського палива, що неминуче матиме наслідком зростання тарифів.

Разом із тим, не відомо, за якою ціною і в яких обсягах буде продаватися український газ. Невідомо також, куди спрямовуватиметься виручка від його продажу. Враховуючи специфіку українського чиновництва, можна з легкістю припускати, що в даному випадку пропозиція уряду є не тільки сумнівною, з точки зору економічної доцільності, а й вірогідніше за все - нова "поляна" для високопосадовців.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.