Наступний сонячний цикл - аномального падіння активності зірки

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 16.06.2011 09:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14322

Кілька груп астрономів, що вивчають Сонце, заявили, що найближчий 11-річний цикл активності буде аномально слабким, якщо він взагалі почнеться.

Свої міркування вчені представили на зустрічі відділу з вивчення активності Сонця Американського астрономічного товариства, яка пройшла в університеті штату Нью-Мексико в місті Лас-Крусес.

Спостереження за Сонцем протягом останніх кількох сотень років показують, що активність світила змінюється від максимуму до мінімуму з періодом приблизно в 11 років. Фахівці, спираючись на існуючі моделі, які пояснюють "роботу" Сонця, можуть передбачати, як приблизно буде протікати наступний цикл.

Автори першого з представлених досліджень вивчали рух потоків плазми всередині Сонця у напрямку зі сходу на захід. Переміщення плазми - іонізованого газу - призводить до зміни характеристик магнітного поля Сонця, яке і "відповідає" за появу плям.

У ході спостережень вчені не виявили характерних змін в потоках плазми, які могли б вказувати на початок наступного - 25-го - циклу сонячної активності. Згідно з прогнозами дослідників, новий цикл буде дуже слабким (якщо він взагалі буде), а його початок затримається до 2021 або 2022 року.

Інший колектив фахівців протягом 13 років спостерігав динаміку появи і характеристики сонячних плям. Протягом 23-го і 24-го циклів інтенсивність магнітного поля, яке призводить до утворення плям, безперервно падала. Як відзначають автори, якщо цей показник впаде нижче певного порогового значення, то новий цикл активності може не розпочатися.

Третій колектив вчених спостерігав сонячну корону - зовнішню і саму гарячу частину Сонця. Перші ознаки нового циклу активності звичайно спостерігаються на широті близько 70 градусів і поступово зміщуються до екватора. Магнітне поле нового циклу зрушує "залишки" попереднього циклу до полюсів - приблизно до широти 85 градусів. Однак зараз астрономи не бачать цього процесу, і існуючі моделі не можуть дати однозначного прогнозу щодо подальших змін в активності Сонця.

Нинішній - 24-й - цикл активності Сонця також був незвичайним. Його початок затримався на кілька місяців по порівняння з складеним вченими "розкладом", а інтенсивність магнітного поля наростала повільніше, ніж передбачали моделі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.