Парламент розгляне пенсійний лохотрон

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.06.2011 15:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14335

Сьогодні Верховна Рада має розглянути закон про пенсійну реформу.

Як кажуть представники Партії регіонів, законопроект має три суперечливі моменти – підвищення пенсійного віку, vip-пенсії для колишніх високопосадовців та пенсійні зміни для військових та працівників силових органів.

Натомість представники опозиції кажуть, що неприйнятних новацій у законопроекті значно більше, а тому вони не голосуватимуть за пенсійну реформу.

За словами голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, з усіх суперечливих питань запропоновані компромісні рішення, щоб закон пройшов через парламент. Зокрема, підвищення пенсійного віку для жінок із 55 до 60 років відтерміновується на п’ять років, а щоб зацікавити жінок якомога пізніше виходити на пенсію, їм нараховуватимуться надбавки.

Що ж до пенсій військових та працівників правоохоронних органів, то, за словами Олександра Єфремова, їхній вихід на пенсію в 37–40 років є неприйнятним.

«Але при цьому є люди, які працюють уже в цій системі, й ми повинні чітко з ними відпрацювати всі напрямки, щоб це не вплинуло на погіршення кадрового складу в цих підрозділах», – зазначає Олександр Єфремов.

VIP-пенсіонерів хочуть обкласти податком

Стосовно ж надвисоких пенсій, то питання про їхнє скасування порушувалося ще за попереднього Президента. Утім, тоді Конституційний суд постановив, що зменшувати пенсії не можна, оскільки, на думку цього Суду, це суперечить Конституції. До речі, колишні судді Конституційного суду також отримують привілейовані пенсії.

Відтак у Партії регіонів, за словами Олександра Єфремова, пропонують, щоб не порушувати Конституцію, обкласти надвисокі пенсії податками.

«Більшість депутатів нашої фракції схиляється до того, щоб запропонувати урядові варіант податкового стягнення. Пропонується вводити такі податки, які б нівелювали цю пенсію до тієї суми, яка встановлена як 10 мінімальних зарплат», – розповідає Олександр Єфремов.

Згідно з держбюджетом 2011 року, зараз мінімальна зарплата становить 960 гривень, а до кінця роки має вирости до 1004 гривень.

За словами віце-прем’єра Сергія Тігіпка, нині в Україні понад 60 відсотків пенсіонерів отримують пенсії менше від тисячі гривень, тоді як близько 14,5 тисяч осіб отримують пенсію в понад сім з половиною тисяч гривень.

За словами урядовця, обмеження пенсії цим людям до десяти прожиткових мінімумів дозволить зменшити дефіцит Пенсійного фонду на 328 мільйонів гривень.

Опозиція нарахувала більше неприйнятних моментів

Між тим член парламентського комітету з питань соціальної політики та праці депутат-б’ютівець Андрій Павловський стверджує, що суперечливих моментів у законопроекті значно більше.

«Там і виплати пенсіонерам, які працюють, там і збільшення мінімального трудового стажу на десять років. Якщо зараз жінкам потрібен мінімальний трудовий стаж 20 років, то згодом він буде становити 30, чоловікам, відповідно, 25 і 35», – розповів народний обранець.

Він додав, що, на його думку, подібних соціально неприйнятних норм у законопроекті не бракує.

За його словами, фракції БЮТ-«Батьківщина» та НУНС ухвалили рішення жодного голосу за пенсійну реформу не давати.

Вимоги МВФ і кіпрська «офшорка»

Однією з причин, через яку влада прискорила пенсійну реформу, є необхідність отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду. А проведення пенсійної реформи є однією з вимог МВФ.

Проте, за словами Андрія Павловського, МВФ вимагає лише ліквідації дефіциту Пенсійного фонду.

Утім, зробити це можна і без підвищення пенсійного віку, переконаний депутат-опозиціонер. Наприклад, учора провладна більшість не підтримала денонсацію угоди з Кіпром, законодавство якого дозволяє українським компаніям виводити туди гроші і платити податки за значно нижчими ставками.

«За даними Нацбанку, лише минулого року там сховали 20 мільярдів гривень від оподаткування. А це означає, що з цього капіталу ні копійки відрахувань не пішло в Пенсійний фонд», – зазначає Андрій Павловський.

За даними соціологічного дослідження, проведеного 11–13 червня Інститутом імені Горшеніна (опитано 1000 респондентів у всіх обласних центрах України, містах Києві і Севастополі, похибка не перевищує ± 3,2 %), 80 відсотків українців не розраховують на якісь додаткові джерела доходу, окрім державної пенсії, після настання пенсійного віку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.