Парламент дозволив олігархам покращити свій добробут

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 17.06.2011 13:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14350

Сьогодні, 17 червня, Верховна Рада дозволила використання видобутого в Україні газу для виконання договірних зобов’язань з експорту природного газу за чинними контрактами згідно з міжурядовими угодами.

За прийняття в цілому законопроекту № 8657 проголосувало 274 депутати при мінімально необхідних 226. ВР внесла відповідні зміни до закону про засади функціонування ринку природного газу.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що відповідно до контракту НАК Нафтогаз України і компанії Газпром від 19 січня 2009 року на купівлю-продаж природного газу в 2009-2019 роках передбачено, що газ, який поставляється за ним, призначений для українських споживачів і не може реалізовуватися за межами України.

Разом з тим, відповідно до чинного законодавства, газ, який видобувається в Україні, повинен направлятися для потреб населення.

У зв'язку з відсутністю інших джерел газу Нафтогаз припинив поставки газу до Польщі, які здійснювалися в рамках контракту від 26 жовтня 2004 року між НАКом і Національною нафтогазовою компанією Polskie Gоrnictwo Naftowe i Gazownictwo SA (Польща).

При цьому ВР встановила, що суб'єкт господарювання, уповноважений урядом формувати ресурс газу для потреб населення, а також його дочірні підприємства мають право реалізовувати товарний природний газ на експорт в обсягах, визначених прогнозним річним балансом газу.

Для цих цілей законом також відкоректований термін "товарний природний газ". Крім того, парламент дозволив газодобувним підприємствам використовувати видобутий ними газ для власних потреб і технологічних потреб.

На думку авторів документа, це оптимізує витрати видобувачів газу, оскільки зараз вони змушені його купувати за цінами, встановленими Національною комісією регулювання електроенергетики як для промислових споживачів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.