Астрономи вперше зафіксували, як чорна діра поглинає зірку

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 17.06.2011 14:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14352

Американські астрономи вперше зафіксували процес поглинання зірки чорною дірою. За оцінкою вчених, такі події можуть відбуватися в одній галактиці приблизно раз в 100 мільйонів років.

Ученим вдалося поспостерігати за тим, що відбувається із зіркою, яка необережно наблизиться до масивної чорної діри - її гравітація розриває світило на шматки, породжуючи найпотужніший спалах випромінювання.

Ця подія була зафіксовано орбітальним гамма-телескопом Swift. Яскравий спалах гамма-випромінювання було зафіксовано в сузір'ї Дракона ще 28 березня, проте точно підтвердити, що зафіксований процес це поглинання зірки чорною дірою, вдалося довести лише зараз.

"Зірка, яка проходить дуже близько до масивної чорної діри, розривається гравітаційними силами, породжуючи яскравий спалах. Спалах високої енергії Sw 1644 +57 спочатку демонструвала особливості, які ніколи раніше не спостерігалися. Спостереження свідчать, що це була дія аккреції на чорну діру масою від 100 тисяч до 1 мільйона сонячних ", - йдеться в статті.

Дослідники пишуть, що чорна діра-вбивця міститься в центрі галактики, розташованої приблизно в чотири мільярди світлових років від Землі.

За їхніми розрахунками, приблизно 10% маси загиблої зірки, яка утворила аккреційний диск навколо чорної діри, перейшло в енергію рентгенівського випромінювання. Крім того, гамма-випромінювання випускають струменя плазми, викинуті майже зі світловою швидкістю від полюсів чорної діри.

Нагадаємо, раніше астрономи NASA, що працюють з рентгенівським телескопом Chandra, виявили популяцію молодих чорних дір, існування якої не передбачається сучасними теоріями еволюції Всесвіту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.