Луценко хоче бачити Януковича у суді

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.06.2011 10:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14365

Юрій Луценко вимагає викликати як свідків у його справі нинішнього міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, трьох колишніх міністрів внутрішніх справ, Віктора Януковича та Миколу Азарова.

Про це він заявив під час засідання у його справі у Печерському суді. Однак суд відмовив йому у такому клопотанні, як відхилив і інші клопотання захисту Луценка. Раніше Луценко пояснив свою вимогу тим, що його попередники на посаді, а також наступник підписали близько сотні документів про приєднання цивільного стажу до міліцейського. Як відомо, Луценку висунуті обвинувачення за приєднання цивільного стажу до міліцейського його водієві Леоніду Приступлюку.

Юрій Луценко заявив про вимогу заслухати у справі представників чинної влади, після того, як суд йому відмовив у зміні запобіжного заходу. За словами судді Сергія Вовка, захисники не надали доказів поганого стану здоров’я Луценка. Таким чином він майже процитував заяву прокурора Віктора Клименка, щодо клопотання адвоката Ігоря Фоміна.

«Адвокат Фомін у своєму клопотанні не навів жодного факту, який міг би бути підставою для скасування чи заміни раніше обраного запобіжного заходу. Прошу суд звернути свою увагу на те, що чинний Кримінально-процесуальний кодекс не містить положень щодо обов’язку встановлювати граничний термін перебування підсудного під вартою. Резолюції Європарламенту, доповіді громадських чи урядових комісій іноземних держав не є джерелом кримінально-процесуального права в Україні. За таких обставин вважаю, що суд не має законних підстав для заміни чи скасування запобіжного заходу підсудному Луценку», – сказав представник звинувачення.

Суд відмовився викликати заявлених свідків

Юрій Луценко, а потім і його дружина Ірина, попросили представників прокуратури показати томи справи, де є докази того, що його треба утримувати під вартою. Пізніше колишній міністр заявив, що хоче заслухати у своїй справі Генпрокурора Віктора Пшонку, його першого заступника Ріната Кузьміна, колишнього керівника Головного управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ Олександра Каліфіцького, а також слідчого Сергія Войченка. Підсудний запевнив, що має докази того, як ці особи ухвалювали незаконні рішення щодо його затримання й арешту.

Суд відмовився викликати заявлених Луценком свідків. Не виходячи до дорадчої кімнати, суд також відмовив підсудному у наданні часу для підготовки нових клопотань за участю адвокатів.

Юрій Луценко заявив, що в Україні застосовується вибіркове правосуддя до політичних опонентів чинної влади, а також повідомив, що колишній виконувач обов’язків міністра оборони Валерій Іващенко, який також утримується у слідчому ізоляторі, розпочав безстрокове голодування.

«Коли мене переводили з одного приміщення до іншого, я випадково зустрівся зі своїм колегою Валерієм Іващенко. Його конвоювали у цей час на слідчі дії, він у надзвичайно поганому стані. Іващенко зараз виглядає так, як я виглядав одразу після голодування. Він мене навіть не упізнав. На скільки мені відомо, він оголосив про голодування. Людина у такому стані як він, коли вже віднімаються ноги, коли є низка хронічних захворювань, постає просто перед загрозою втрати життя. Навіщо знущатися з Іващенка? Це дикість і варварство по відношенню до колишнього міністра», – наголосив Луценко.

У судді руки трусяться, він консультується поза межами суду – Москаль

На думку Юрія Луценка, хід справ щодо представників попередньої влади скеровується найвищим керівництвом держави. Так вважає і однопартієць Луценка, депутат від НУНС Геннадій Москаль, який заявив, що його протиправно не допустили до участі у процесі в якості захисника.

«У судді руки трусяться. Він затинається, через острах статті Кримінально-процесуального кодексу плутає. Цей Кримінально-процесуальний кодекс у нього з рук випадає. Вже видно, що він наляканий. Як можна було заради того, що він оголосив за три секунди, дві з половиною години бути у дорадчій кімнаті? Це ще раз говорить, що він комусь дзвонить, консультується. І рішення приймається поза межами Печерського суду», – зазначив депутат.

Печерський суд також відмовив Юрієві Луценку у продовженні терміну ознайомлення його нових адвокатів з 10 тисячами сторінок матеріалів справи.

Тим часом у Страсбурзі починається червнева сесія Парламентської Асамблеї Ради Європи. 21 червня перед депутатами ПАРЄ виступить Президент України Віктор Янукович. Європейські депутати, серед іншого, можуть поставити йому запитання щодо кримінального переслідування представників української опозиції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.