Кремлівські апетити зростають: дешевий газ в обмін на “Нафтогаз”

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 22.06.2011 10:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14384

На чергових переговорах про умови постачань газу Росія запропонувала продавати Україні паливо за європейською ціною, але зі знижкою у 40%. Натомість "Газпром" вимагає створення СП з "Нафтогазом".

В іншому випадку вже до кінця року ціна газу для української промисловості може піднятися до 400 доларів за тисячу кубометрів. А об'єм транзиту вже наступного року знизиться на 10 млрд кубометрів, що загрожує НАК значними втратами, говорять експерти, пише Комерсант Україна.

Учора, 21 червня, відбулися переговори делегацій НАК "Нафтогаз України" і "Газпрому", розповіли джерела в українському Міненерго і російській монополії. За словами високопоставленого джерела в Міненерго, російська сторона повідомила, що внутрішня ціна для українських підприємств може бути знижена у разі злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" або створення двостороннього СП на базі української газотранспортної системи (ГТС).

"За умови створення СП ціна розраховуватиметься по формулі: експортна вартість мінус вартість транзиту і експортне мито. Це означає, що ціни для українських підприємств будуть на 40% нижче, ніж для європейських",- пояснило джерело в Міненерго.

Як повідомлялося, вчора, 21 червня, голова правління НАК "Нафтогазу України" Євген Бакулін заявив, що українська газова компанія і "Газпром" розпочали створення спільного підприємства з розробки шельфу Чорного моря.

Нагадаємо, що 7 червня, прем'єр-міністр Микола Азаров у черговий раз безуспішно спробував домовитися з керівництвом Росії про зниження ціни на газ. У відповідь російський прем'єр Володимир Путін нагадав про підписаний контракт і заявив, що газ подешевшає лише у разі вступу України в Митний союз.

Азаров вважає, що справедливою ціною для України є 220-300 дол. за 1000 кубометрів. "Якщо ціна на газ в Польщі складає 350 дол., то у нас вона має бути близько 220-300 дол.", - сказав він.

Зі свого боку міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко запропонував главі "Газпрому" Олексію Міллеру два варіанти вирішення газової проблеми.

Міністр пропонує переглянути угоду і понизити ціну газу або почати транспортувати середньоазіатський газ через територію Росії в Україну, інакше Україна підніме вартість транзиту палива по своїй території.

Як повідомлялося, ціна імпортного природного газу, що постачається російським "Газпромом" "Нафтогазу України" у другому кварталі збільшилася до 295,6 доларів за тисячу кубометрів. У третьому кварталі вона виросте до 350 дол. і в четвертому - 400 дол. за тисячу "кубів".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.