У Львові - День скорботи і пам’яті жертв нацизму та комунізму

Автор/джерело -  © ZAXID.net



Дата публiкацiї - 22.06.2011 11:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14386

У Львові відзначають День скорботи і вшанування пам’яті жертв нацистського та комуністичного режимів в Україні.

У зв’язку з цим від сьогодні у місті з’явилась соціальна реклама на білбордах.

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Червень 1941 – 70 років тому – був трагічним для Львова. Адже львів’яни однаково постраждали як від нацистського, так і комуністичного режимів під час Другої світової війни. Було винищено значна частина населення міста. В’язниці і концтабори однаково використовувалися НКВС та Гестапо. Це однакові за своїми злочинними діями сили. Тому ми вшановуємо пам’ять людей, які безневинно загинули в цей час від їх рук», - відзначив заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів.

На білборді розміщено дві фотографії: жертв комуністичного та нацистського режиму. Зокрема, на соціальній рекламі проілюстровано страту людей 30 червня 1941 року в Тюрмі на Лонцького та розстріл в березні 1942 року позаду Львівського Національного Академічного театру опери та балету.

О 10.00 у межах всеукраїнської хвилини мовчання за жертвами масових розстрілів НКВС у 1941 році у Львові біля пам’ятника жертвам комуністичним злочинам на пл. Шашкевича, 1 львів’яни спільно з керівництвом міста та області вшанували загиблих.

Біля площі зібралися близько 300 львів’ян представників громадських та релігійних організацій, політичних партій та ветеранів.

Дехто з них прийшов із чорним знаменом або з прапором, що закликає відзначити 22 червня без агресії. Окремі львів’яни принесли фотографії родичів та близьких, замордованих 1941 року.

Квіти до пам’ятника жертвам комуністичних злочинів поклали мер міста Андрій Садовий, голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк, голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, начальник ГУ МВС України у Львівській області Богдан Щур, начальник Управління Служби безпеки України у Львівській області Юрій Кіцул, прокурор Львівської області Віталій Ковбасюк, відомі львів’яни Петро Франко, Олесь Гуменюук, Герой України Юрій Шухевич, Ігор Калинець, представник «Зарваницької ініціативи» Богдан Панкевич, депутати та політики.

Після покладання, учасники перейшли на подвір’я музею «Тюрма на Лонцького» на вул. Бандери, 1 для проведення екуменічної молитви за загиблими у роки Другої Світової війни та за жертвами комуністичного та нацистського режимів.

Крім того, на будинках у Львові вивісили державні прапори з чорними жалобними стрічками. Зокрема прапори зі стрічками вивісили на адмінбудівлях.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.