Світовий океан на межі катастрофи

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 22.06.2011 13:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14387

Міжнародна група океанологів заявляє, що на сьогоднішній день світові океани переживають безпрецедентну втрату видів їх мешканців, яку можна порівняти з масовими вимираннями доісторичних часів.

Про це пише The Independent, посилаючись на доповідь учених.

"У морях відбувається виродження набагато швидше, ніж хтось очікував, через накопичувальний ефект низки серйозних окремих потрясінь, від потепління клімату і окислення морських вод до масштабних хімічних забруднень і браконьєрства", - зазначає автор статті Майкл Маккарті.

Як говориться в доповіді комісії вчених, зібраних в Оксфорді цього року Міжнародною програмою оцінки стану світового океану та Міжнародним союзом охорони природи, усі ці чинники разом узяті загрожують морському середовищу катастрофою, яка не мала прецедентів протягом історії людства.

За даними вчених, потенційне вимирання видів, від великих риб до крихітних коралів, можна порівняти із п'ятьма великими вимираннями відомими геології, під час яких зникла велика кількість особин, з Ордовиксько-силурійського вимирання 450 млн років тому до Мел-палеогенового вимирання близько 65 млн років тому, яке стерло з лиця землі динозаврів. Найгірше з них, Пермське вимирання, 251 млн років тому, призвело до загибелі 70% видів на суші і 96% - у море.

"Висновки шокують, - зазначив доктор Алекс Роджерс, професор консервативної біології в Оксфордському університеті та науковий директор IPSO. - З огляду на накопичувальний ефект шкоди, що завдається людством океану, наслідки можуть виявитися набагато гіршими, ніж ті, які ми враховували".

Нагадаємо, що раніше вчений Ентоні Барноскі з університету штату Каліфорнія в Берклі заявив, що швидке зникнення багатьох видів ссавців сьогодні може бути ознакою наближення масового вимирання ссавців Землі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.