Служба зовнішньої розвідки РФ розкрила архіви 1941 року: Керівництво СРСР знало про плани Німеччини

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.06.2011 14:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14390

Служба зовнішньої розвідки РФ розсекретила архіви за період з 1938 по 1941 рік з інформацією про плани нападу Німеччини на Радянський Союз. Йосип Сталін був в курсі всіх подій, але жодних заходів по захисту країни не робив.

“Товаришу Сталіну, Молотову, Берії. Цілком таємно. Головний комітет оборони”. Напередодні 70-ї річниці початку Великої Вітчизняної, Служба зовнішньої розвідки зняла грифи зі своїх архівів. Період з 1938 по 1941 рік.

Напередодні 70-річчя початку Великої Вітчизняної війни Служба зовнішньої розвідки розсекретила архіви з інформацією про плани нападу Німеччини на Радянський Союз. Як стверджують автори збірника "Агресія", у СРСР був час підготуватися до війни.

Автор книги “Агресія”, в якій були зібрані 200 депеш і повідомлень від радянських розвідників, які надходили в Кремль, генерал-майор СЗР у відставці Лев Соцков повідомив про те, що війська були приведені в бойову готовність у найостанніший момент, - на цьому наполіг голова Генштабу Георгій Жуков.

"До цього часу йдуть з різних боків спекуляції, що наша розвідка погано інформувала керівництво країни", - сказав Соцков, підкресливши, що розсекречені СЗР документи свідчать про те, що по каналах розвідки йшла всеосяжна і повна інформація про підготовку фашистської Німеччини до нападу на Радянський Союз.

"Всі ці документи, а ми постаралися витягти все, що стосується цієї теми, максимально повно, без коректив, дають уявлення про те, якою мірою політичне керівництво країни було поінформоване про ті події, які відбувалися. І з цього випливає те, яку функцію виконувала розвідка", - наголошує автор книги, генерал-майор СЗР Лев Соцков.

З архівів випливає, що Москва мала два надійні джерела в Німеччині. "Одне в апараті Гімлера, інше - в апараті Герінга. Обидва ці джерела, коли насувалася війна, спрацювали, і інформація прийшла ємна. Вона свідчила, що всі приготування до війни Вермахту завершені", - пише Соцков.

У кабінети наркомів потоками йшли повідомлення. Розвідникам вдалося навіть перехопити шифровку Муссоліні від посла Італії в Німеччині. Дипломат поінформував дуче, що був викликаний в генштаб Вермахту, де йому повідомили про напад на СРСР в проміжку з 20 по 22 червня.

"Фюрер призначив начальників господарських управлінь в Москву, Київ і на Кавказ. Вони мали вивезти матеріальні цінності і за планом" Барбаросса ", завоювати ці райони в найкоротші терміни", - розповів генерал-майор СЗР Соцков.

Мова донесень розвідки більш об’єктивна, ніж погляд на історичні події будь-якого автора. Саме документи, зібрані зібрані в книзі Льва Соцкого, спростовують всі припущена про те, що війна для радянського уряду була несподіваною

На думку автора, документи, зібрані в книзі, спростовують всі припущення про те, що війна для радянського уряду була несподіваною: "Ця теза було вкинута, щоб якось пояснити народу катастрофічні невдачі в початковий період війни. Про яку раптовість можна говорити, якщо розвідка доповідала, що завтра війна?" - задає риторичне питання розвідник і автор книги.

Серед розсекречених документів є, зокрема, аналіз зовнішньої політики Кремля в передвоєнні роки, підготовлений 27 вересня 1941 послом Великобританії в СРСР Стаффордом Кріппсом для “Форін офіс” в розпал наступу німецьких військ на Москву.

У той же час СЗР не розсекречує імен резидентів, які особисто добували інформацію. У книзі їм присвоєні псевдоніми.

Лев Соцков каже, що навмисно дотримувався телеграфного стилю. Його особисті коментарі тільки в пролозі. Мова донесень розвідки куди більш об'єктивна, ніж погляд на історичні події будь-якого автора. Саме документи, зібрані в книзі, спростовують всі припущення про те, що війна для радянського уряду була несподіваною, повідомляють Вєсті.ру.

Мультимедійна прес-конференція на тему: “До 70-ї річниці початку Великої Вітчизняної війни: СЗР Росії розсекречує документи”


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.