Україна поминає жертв аварії на Чорнобильській АЕС

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.04.2006 12:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=144

У середу, 26 квітня виповнюється 20 років із дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У церквах по всій Україні відбулися поминальні молебні, приспущені державні прапори. Керівництво країни бере участь у заходах, присвячених річниці трагедії.

Потужність вибуху на Чорнобильській АЕС у 1986 році призвела до руйнувань, які дорівнювали еквіваленту вибуху 30 тонн тротилу

Вибух стався о 1 годині 23 хвилині в ніч на суботу, 26 квітня, 1986 року на четвертому енергетичному блоці. У результаті був зруйнований реактор, величезна кількість радіоактивних речовин потрапила в навколишнє середовище.

Піднявшись на висоту 1500 метрів, речовини були перенесені вітром у Скандинавію, Центральну і Південно-Східну Європу, Північну Італію.

Спочатку керівництво радянської України і Союзу РСР намагалося приховати масштаби трагедії, однак після повідомлень про Чорнобильську катастрофу американськими і європейськими засобами масової інформації почалася евакуація.

За даними експертів, сумарний викид радіоактивних матеріалів склав 50 млн кюрі, що дорівнює наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих у 1945 році на Хіросіму. Усього в Україні була заражена територія загальною площею 50 тис. кв. км у 12-ти областях. У країні налічується 3,2 млн потерпілих внаслудок катастрофи. У ліквідації наслідків аварії в 1986-1987 роках брали участь близько 600 тис. чоловік зі всього колишнього Радянського Союзу.

Близько 130 тис. жителів Київської області евакуйовані з заражених радіацією районів, радіоактивному опроміненню були піддані близько 600 тис. чоловік, у першу чергу, ліквідатори аварії (пожежні, військові, фахівці, що гасили пожежу, дезактивовували місцевість, споруджували захисний комплекс на 4-м блоці АЕС - саркофаг). З обігу вилучено близько 5 млн гектарів землі, навколо АЕС створена 30-кілометрова зона відчуження.

У пам’ять про ці трагічні події 24-26 квітня в Києві відбувається міжнародна науково-практична конференція "20 років Чорнобильській катастрофі. Погляд у майбутнє". У багатьох країнах світу за участю дипломатичних представництв України відбудуться відповідні тематичні заходи. Заплановано також проведення спеціального засідання Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй.

Напередодні чергової річниці все частіше лунають заяви від різних міжнародних і вітчизняних організацій про те, що наслідки катастрофи значно занижені. Так, наприклад, Міжнародна екологічна організація Greenpeace відзначає, що довгострокові наслідки аварії на Чорнобильській АЕС на здоров’я людей дуже недооцінені. В оприлюдненій нею доповіді вказується, що чорнобильська радіація стала або стане в майбутньому причиною 100 тис. смертей від раку, а офіційні дані Міжнародного агентства ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) - це величезна недооцінка людських страждань.

Аналогічної думки дотримують і українські вчені. На їхню думку, деякі міжнародні організації свідомо занижують розміри трагедії, а реальне число потерпілих може перевищити офіційні дані в 25 разів. Так, згідно з даними звіту ООН, щорічний показник смертності для жителів "брудних" територій на 2% перевищує смертність жителів іншої частини України. Однак українські дослідники підрахували, що якщо прийняти цей коефіцієнт для всіх категорій потерпілих України, Білорусі і Росії, то вийде, що за останні 20 років внаслідок Чорнобиля уже померло більше 102 тис. осіб, що в 25 разів перевищує оцінки і прогнози авторів доповіді ООН.

Президент України Віктор Ющенко заявив, що українці дотепер не знають усієї правди про Чорнобильську катастрофу. Головною причиною відсутності інформації про Чорнобиль він вважає замовчування колишнім радянським урядом справжніх масштабів катастрофи. Президент закликав міжнародне співтовариство сприяти Україні в подоланні наслідків спричинених Чорнобильською катастрофою, адже сама Україна матеріально може не впоратися з цим завданням. До 2015 року загальний збиток, нанесений Україні аварією, може скласти 170 млрд доларів.

За час, що минув від аварії на станції накопичені десятки тисяч кубічних метрів твердих радіоактивних відходів. Проблема радіоактивних відходів - одна з найбільш актуальних проблем, що стоять перед Україною сьогодні. Окремої уваги заслуговує експлуатація об’єкту "Укриття" і роботи з його перетворення в екологічно безпечну систему. "Укриття" залишається небезпечним, у ньому перебуває близько 200 тонн ядерного палива і матеріалів. Максимальний рівень гамма-випромінювання всередині об’єкту і сьогодні складає більше 3000 рентген на годину.

Панахида

Цієї ночі у всіх українських храмах відбулася панахида. Президент Віктор Ющенко взяв участь у поминальному молебні і церемонії покладання квітів до Меморіального кургану "Героям Чорнобиля" у Києві.

У поминальних заходах також взяли участь прем’єр- міністр Юрій Єхануров, голова Верховної Ради Володимир Литвин, секретар РНБО Анатолій Кінах, перший заступник Глави Секретаріату Президента України Іван Васюник, київський міський голова Леонід Черновецький, члени уряду, громадські і політичні діячі.

Після покладання квітів учасники заходу запалили свічі біля підніжжя меморіалу у пам’ять про загиблих під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Після цього митрополит Київський і всія України Володимир провів поминальний молебень. Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання під акомпонемент дзвонів.

Після цього Президент встановив свічу в пам’ять про загиблих у Храмі Входу Господнього в Єрусалим (Чорнобильська церква) і поспілкувався з рідними ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Планується, що в середу, 26 квітня, Віктор Ющенко сьогодні відвідає Чорнобильську АЕС, зустрінеться з ліквідаторами аварії.

У 20:00 у Києві біля архітектурно-декоративного знаку, присвяченого переселенцям із Прип’яті, почнеться вечір пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.