Орда пронесеться Україною: двісті джипів на чолі з Януковичем-молодшим руйнуватимуть заповідники

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 24.06.2011 18:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14416

Близько двох сотень джипів, серед яких і машина сина Президента України Віктора Януковича-молодшого, хочуть влаштувати автогонки бездоріжжям у Поліському та Рівненському заповідниках, а також в Шацькому національному парку.

“Orda Trophy - 2011”: Янукович-молодший і 200 джипів їдуть в заповідники трощити ліс

Про це повідомив заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

"Маршрут джипів буде проходити через три унікальні заповідні території України. У двох з них - Поліському та Рівненському заповідниках - встановлено режим абсолютної заповідності, а це означає, що там заборонено проходити навіть пішим людям. Проведення гонки саме тут найбільш неприпустимо, ніж в інших місцях України", - сказав він.

Судячи з відео і фотографій попередніх трофі-рейдів, зазначив Василюк, важкі машини ламають і викорчовують дерева та кущі, псують дороги, винищують флору і фауну, яка є надзвичайно цінною та охороняється українським законодавством та міжнародними конвенціями.

"Крім цього, саме зараз триває сезон розмноження тварин, у зв'язку з чим більшість країн також запроваджують "місячники тиші". Україна теж повинна виконувати ці зобов'язання, адже ратифікувала Конвенцію про дикі види флори і фауни та середовища існування в Європі, згідно з якою заборонено розполохувати рідкісні види в сезон їх розмноження", - наголосив еколог.

За його словами, крім обурення світової спільноти і міжнародного скандалу, який може статися після такого недбалого ставлення до заповідників, пробіг може викликати і цілком справедливі юридичні наслідки: за псування об'єктів заповідного фонду передбачена кримінальна відповідальність за статтею 252 Кримінального кодексу.

"Ми дізналися про гонки на джипах через інтернет. Зв'язалися з організаторами, а ті нам сказали: якщо ви будете виступати проти, директора та заступника директора заповідника знімуть з посад. Намагалися знайти який-небудь компроміс, наприклад, щоб працівник заповідника хоча б показав найбільш цінні території, куди не треба заїжджати, але там перестали знімати слухавку", - розповів співробітник одного із заповідників.

У свою чергу депутат Віктор Янукович-молодший, один з активних учасників автогонок бездоріжжям, вважає, що гонки -"це не тільки етап у розвитку спорту, це відкриття і пропаганда нових, невідомих широкій публіці туристичних напрямків і внесок в економічний розвиток регіонів, якими пройде маршрут. Я впевнений, що всі учасники гонок повернуться в цей дивовижний поліський край і привезуть сюди своїх друзів і знайомих".

Національному екологічному центру України вдалося зв'язатися з організаторами заходу і попросити змінити маршрут пробігу в обхід заповідних територій, але "крім грубої лайки в слухавці вдалося почути тільки те, що маршрут міняти ніхто не збирається".

Нагадаємо, автомобільні змагання UkraineTrophy 2011 триватимуть з 2 по 8 липня від Києва до Шацьких озер вздовж північного кордону з Білоруссю через три заповідні зони.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.