Нафтопереробники створять дефіцит пального

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 25.06.2011 10:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14424

Бензин А-95 влітку може подорожчати на 20-30 коп. внаслідок зупинки одного з крупних українських нафтопереробних заводів, попереджає Геннадій Рябцев, експерт науково-технічного центру "Психея".

"Один із найкрупніших нафтопереробних заводів у Лисичанську Луганської області можуть зупинити. Про причину повідомлять згодом. Усі зупинки цього заводу траплялися або наприкінці весни, або влітку. Про зупинку зараз ніхто не говорить, однак з досвіду попередніх років, вона дуже імовірна.

Влітку 2005 року Лисичанський нафтопереробний зупинили через те, що крановщик випадково зламав стіну. Вона впала на цінне обладнання. Влітку 2006 року у лінію високовольтних передач заводу влучила блискавка. І завод також зупинили. У травні 2007-го завод зупиняли, бо зміліла річка Сіверський Донець, воду з якої використовували для потреб заводу.

Всі ці зупинки невипадкові Адже влітку найбільший попит на пальне. Тому нафтопереробникам вигідно створити дефіцит, з тим щоб підняти ціни на бензин, а отже й збільшити прибутки. Якщо зупинки заводу не буде, ціни на пальне лишаться на нинішньому рівні", - пояснив Геннадій Рябцев.

Лисичанський нафтопереробний завод виробляє 113, 4 тис. т пального у місяць — близько чверті загального об'єму продажів в Україні. В разі зупинки НПЗ дефіцит удасться покрити лише за місяць, за рахунок імпорту пального.

Наприкінці червня на українських автозаправних станціях бензин А-92 продають по 9,89-10,11 грн/л, А-95 по 9,94-10,7 грн/л.

В Україні діють 5 НПЗ — в Лисичанську, Кременчуці, Одесі, Дрогобичі та Шебелинці. За рік із української, азербайджанської та російської нафти виготовляють 7 млн тонн бензину. На початку 90-х переробляли 20 млн т. Ще 3 млн тонн імортують. Більше половини імпортного пального надходить із Білорусі. Решта - з Росії, Румунії, Литви, Польщі, Угорщини.

Одеський нафтопереробний завод належить російській компанії "Лукойл", лисичанський нафтопереробний завод - російсько-британській корпорації "ТНК ВР", Кременчуцький НПЗ - українській "Укрнафті", Дрогобицький і Шебелинський НПЗ належать "НПК "Галичина".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.