Європаламент допомагатиме вирішувати проблему кримських татар

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 29.06.2011 00:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14440

У Європейському парламенті обговорили проблеми кримських тарар.

Європарламентарі та експерти говорили головним чином про гуманітарні аспекти мирного співіснування різних народностей у Криму.

Семінар «Кримські татари – у пошуках миру та справедливості» за участю представників Європейського Союзу, провідних європейських експертів та представників громадських організацій ініціював європейський депутат і, як він сам себе називає, «великий друг України» Леонідас Донскіс. Він, зокрема, налогосив, що проблема кримських татар дісталася Україні у спадок від Радянського Союзу. Європарламентар переконаний, що цю тему слід піднімати на європейському рівні, і чим вищим він буде, тим більше буде можливостей для пошуку шляхів вирішення цілого комплексу кримськотатарських проблем.

Голова Центру Кримського політичного діалогу Наталія Міріманова нагадала, що корінь проблем цієї національності полягає в тому, що народ Криму, депортований за наказом Сталіна, запросили повернутися додому, але при цьому залишили віч-на-віч з усіма проблемами, які можуть вирішити тільки великі фінансові вливання.

Саме тому нині за допомогою країн Європи, зокрема Фінляндії, вивчається європейський досвід вирішення проблем співіснування в одній державі народів, різних не тільки за національністю, але й за мовними ознаками. Гуманітарний аспект постає центральним у пошуку формули майбутнього всього Криму, зазначили учасники дискусії. Основне питання: чи можуть народи півострова – татари, росіяни, українці – співіснувати в гармонії, з повагою ставлячись до мови та звичаїв одне одного.

Європа готова повчитися у кримських татар

Учасники зустрічі зійшлися на тому, що недоречно порівнювати проблеми кримських татар з тими, з якими стикаються мусульмани, що прибувають до країн Європи. Адже в Криму татари не новоприбульці, а народність, яка фактично повернулася до рідної домівки.

Ще одним важлимим для Європи аспектом, про який говорили європарламентарі, став досвід кримських татар боротися за свої права без застосування насильства. Саме за це лідера кримських татар Мустафу Джемільова свого часу висували на Нобелівську премію миру.

Ця дискусія стала лише початком пошуку відповідей на виклики, з якими стикаються кримські татари. Наприкінці року у Брюсселі планують провести великий міжнародний форум, присвячений їхнім проблемам.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.