Повз Землю пролетів астероїд розміром з автобус

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 30.06.2011 09:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14456

Поблизу від Землі - ближче, ніж над планетою "висять" супутники GPS - пронісся астероїд розміром з автобус, що отримав кодову назву 2011 MD.

Як повідомляється, астероїд пройшов на відстані приблизно 12 200 км від земної поверхні. Об'єкт був настільки яскравий, що розгледіти його можна було навіть крізь середній телескоп.

Спочатку астрономи прийняли 2011 MD за шматок космічного сміття через його невеликий розмір - його ширина становить від 4,5 до 18 м. Подальші спостереження показали, що Землю він не зачепить. Але навіть якби 2011 MD прямував прямо в сторону Землі, він встиг би згоріти в атмосфері, не заподіявши ніякого збитку на поверхні.

За інформацією вчених, астероїди таких розмірів пролітають повз Землю в середньому раз на шість років. На початку 2011 року астероїд 2011 CA7 пройшов повз Землю на ще більш близькій відстані.

"Ми тільки починаємо усвідомлювати, що мати-природа закидає нас цими предметами протягом тисячоліть", - відзначив Дон Йеоманс, який очолює програму NASA з відстеження метеоритів.

Астероїди представляють собою залишки матерії, що утворилися після формування Сонячної системи близько 4,5 млрд років тому. Від них постійно відвалюються шматки - метеорити, які згорають в атмосфері і відомі як "падаючі зірки".

Реальну загрозу представляють собою об'єкти розміром в 1 км і більше, проте Землю вони вражають раз на кілька сот тисяч років. Зокрема, за думкою вчених, астероїд діаметром близько 10 км вдарився об Землю 65 млн років тому та привів до зникнення динозаврів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.