У Білорусі аплодисменти прирівняли до нецензурної лайки?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 30.06.2011 17:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14468

У Білорусі затримано понад 100 опозиціонерів, що взяли участь у акції проти політики президента Олександра Лукашенка в Мінську.

Демонстранти протестували мовчки, не виголошуючи політичних гасел.

Білоруські правозахисники повідомили про затримання понад 160 учасників несанкціонованої акції під назвою «Революція через соціальні мережі», що відбулася в середу, 29 червня, в центрі Мінська. Також, за даними правозахисного центру «Вясна», який цитує «Інтерфакс», в інших містах Білорусі затримано близько 100 людей. За неофіційними даними, загалом участь в акції взяло кілька сотень людей.

Приклад арабської весни

За повідомленням кореспондента «Франс-прес», у білоруській столиці, незважаючи на дощ, в акції взяли участь до 500 людей. Вони не вигукували гасел, не несли прапорів і транспарантів, а мовчки аплодували. Противники білоруського президента Олександра Лукашенка влаштовують мовчазні акції протесту щотижня. Акцію організовують через соціальні мережі в інтернеті, як це робилося недавно під час так званої «арабської весни» в країнах північної Африки.

Агентство РИА «Новости» нагадує, що раніше білоруська міліція попередила – білоруські громадяни можуть безкарно аплодувати лише під час святкових заходів у День незалежності 3 липня.

Повідомляється також, що білоруські власті затримали кількох кореспондентів, у тому числі російських та західних ЗМІ. За деякими даними, багатьох із журналістів пізніше відпустили.

Лідери низки білоруських опозиційних партій та рухів заявили про намір об’єднати демократичну опозицію під гаслами визволення політичних в’язнів та проведення вільних виборів. Про це заявив у середу в Мінську голова Об’єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько.

Лукашенко: кризи немає

Президент Лукашенко вважає, що за молодіжними протестами стоїть опозиція. «Вони чекають, щоб накопичити критичну масу, а потім це гарматне м’ясо поперед себе пустити, - сказав Лукашенко 23 червня в Бресті. – Ми це бачимо і тому цього «коня» ми їм осідлати не дамо».

Як передають кореспонденти, очитанім часом у Білорусі відчутно погіршилася економічна ситуація. Росія припинила постачання електроенергії Білорусі через те, що країна не розрахувалася за поставки від березня. За оцінками оглядачів, Білорусь стоїть на межі фінансового краху. Президент Лукашенко заперечує: «Жодної кризи немає».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.