Пшонка документально підтвердив: зі свободою слова є проблеми

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.06.2011 19:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14469

Генеральний прокурор України надіслав Президентові України листа, в якому повідомив про перші результати виконання доручення з приводу вивчення ситуації щодо забезпечення свободи слова та інформаційної діяльності в державі.

Доручееня Президент Віктор Янукович давав за зверненнями головного редактора Інтернет-видання «Українська Правда» Олени Притули і голови Національної спілки журналістів України Ігоря Лубченка, повідомила прес-служба.

У своєму листі до Президента Генпрокурор зазначає, що зараз працює робоча група у складі представників центрального апарату Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Державної податкової адміністрації, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та Державного комітету України з питань телебачення і радіомовлення. «Робочою групою ретельно перевіряється кожен з 86 наведених у зверненнях фактів», – зазначає він.

За словами Генпрокурора, на сьогодні органи прокуратури та внутрішніх справ прийняли 27 процесуальних рішень, у тому числі порушено 12 кримінальних справ та винесено 15 постанов про відмову в порушенні кримінальної справи. «Перевірками встановлено лише кілька фактів вчинення стосовно представників засобів масової інформації неправомірних дій у зв'язку зі здійсненням ними професійної діяльності. Так, за ст.171 КК України (перешкоджання професійній діяльності журналіста) порушено 4 кримінальні справи, з яких одну розглянуто судом, по інших триває досудове слідство», - йдеться у листі.

Усі матеріали, за якими винесено постанови про відмову в порушенні кримінальної справи, витребувано до Генеральної прокуратури України для перевірки їх законності, йдеться у листі. На сьогодні скасовано 5 постанов про відмову в порушенні кримінальної справи, матеріали направлено для організації додаткових перевірок.

Щодо опрацювання робочою групою більшості матеріалів стосовно інших 59 випадків, пише Генеральний прокурор, «установлено, що вони пов'язані з питаннями фінансово-господарської діяльності ЗМІ, організаційно-розпорядчими діями їх керівників, зміною правового статусу закладів (внесення змін до статутів), редакційної політики окремих телеканалів тощо». Переважна більшість із них вже була предметом перевірок правоохоронних органів. На сьогодні підстав для прийняття за результатами перевірок процесуальних рішень не встановлено.

За окремими фактами, що стосуються подій, які відбулися у минулому, заяви та повідомлення до правоохоронних органів не надходили. «Наведені вони були лише у доданих до доручення зверненнях, тому на цей час за ними організовано перевірки. Окремі з них взагалі не знайшли свого підтвердження», - зазначає Генпрокурор.

У своєму листі Віктор Пшонка пропонує створити при Президентові України постійно діючу міжвідомчу робочу групу, яка здійснюватиме моніторинг стану додержання законодавств у сфері забезпечення свободи слова та інформаційної діяльності в державі, оперативно реагуючи на порушення закону.

«До її складу доцільно залучити, окрім працівників Генеральної прокуратури, представників інших правоохоронних органів, центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, журналістів, парламентаріїв», - йдеться у листі Генерального прокурора до Глави держави.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.