Доведено: більшість шкідливих звичок людина отримує ще в школі

Автор/джерело -  © MedDaily



Дата публiкацiї - 1.07.2011 04:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14472

Згідно з останніми дослідженням, 90% залежностей, включаючи наркотичну, розвиваються в старших класах, повідомляє ABC News.

Дослідники з американського Національного центру з проблем наркоманії та токсикоманії з'ясували: 9 з 10 залежних американців почали курити, пити чи приймати наркотики ще до того, як їм виповнилося 18 років. А у кожного четвертого з них потім розвинулася повноцінна залежність.

За словами Сьюзан Фостер, старшого дослідника, пубертатний вік - критичний період для розвитку мозку і саме в цей момент ризик розвитку залежності підвищується, адже мозок більш чутливий до різних субстанцій. До того ж, підлітки легше йдуть на експеримент і ризик.

Відомо, що до 25 років мозок продовжує розвиватися. Тому, коли в організм потрапляє нікотин або психоактивні речовини, вони втручаються в цей процес становлення мозку, підтверджує доктор Стентон Глантз, керівник Центру Тютюну при Університеті Каліфорнії. На його думку, якщо людина починає рано курити, то вона ризикує заробити залежність і курити довгий час. А куріння провокує зміни мозку.

Коли людина кидає курити, деякі з цих змін зникають, але деякі залишаються. Алкоголь і наркотики діють на мозок аналогічно. У свою чергу, Сьюзан Фостер радить проводити скринінг серед молоді з метою оцінки їх психічного здоров'я та виявлення підлітків, в чиїх сім'ях були, наприклад, наркозалежні або курці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.