У ЄС бояться, що в Україні формується звичай: програв вибори - сідай у в’язницю

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 1.07.2011 13:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14474

Посол Польщі в Україні Генрик Літвін підкреслює стурбованість багатьох представників Європейського Союзу ситуацією із кримінальними справами щодо опозиційних політиків.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Коммерсант-Украина".

"Ми звертаємо увагу Києва на речі, які, з погляду багатьох представників ЄС, вважаються сумнівними. Наприклад, нас турбує ситуація із кримінальними справами відносно опозиційних політиків. Така практика може призвести до поганого звичаю - хто програє вибори, той сідає до в'язниці", - зазначив посол.

При цьому він зазначив, що при оцінці ситуації мова йде не тільки про заяви української влади.

"Ми говоримо не тільки про те, що робить президент або уряд. Якщо мова йде про європейську інтеграцію України, ми вправі очікувати відповідності судової влади європейським стандартам. І рішення суду ми теж можемо оцінювати. Звичайно, Київ приводить посилання на конкретні порушення, допущені цими людьми, але ці аргументи також викликають різні оцінки", - сказав Літвін.

Разом з тим посол сподівається, що ці події не перешкодять завершенню переговорів щодо угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

"Те, що відбувається, вже враховується в переговорному процесі, але до сьогоднішнього моменту ці проблеми не заважали і, я сподіваюся, не будуть заважати завершенню переговорів", - зазначив посол.

"Проте теоретично існує можливість того, що справи підуть настільки погано, що стануть перешкодою переговорному процесу. Вам варто подивитися на країни-сусідів. Приклад Білорусі показує, до чого призводять спроби маніпуляції переговорним процесом", - заявив Літвін.

Він додав, що в Білорусі влада використала факт ведення переговорів у своїх власних політичних цілях, контакти з ЄС були інструментом, а не метою.

Нагадаємо, Літвін вважає технічно неможливим підписання угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом до другого півріччя 2012 року.

1 липня Польща почала головувати в Європейському Союзі.Її головування триватиме до 1 січня 2012 року, після чого її замінить Данія.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.