Дніпро перетворюють у брудне болото

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 1.07.2011 16:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14480

Дніпропетровські вчені вважають, що екосистемі річки Дніпро загрожує екологічна катастрофа.

Катастрофи можна уникнути, розробивши найближчим часом, на регіональному та державному рівні спеціальні екологічні програми з порятунку річки.

За словами директора Інституту проблем природокористування та екології НАН України, член-кореспондента НАН України, доктора технічних наук, професора Аркадія Шапара, річка Дніпро після будівництва каскаду водосховищ перетворилася на озеро, а незабаром може стати брудним болотом.

Одним із способів порятунку річки вчений називає знесення усіх гребель на Дніпрі.

«Проблема з річкою Дніпро виникла не за один день. Коли побудували каскад водосховищ, річку перетворили на озеро. Тепер вона перетворюється на болото, і якщо нічого не робити, ми отримаємо глобальну екологічну катастрофу. Потрібно визнати, що, побудувавши греблі, тодішня влада зробила велику помилку. Хотіли домогтися великого економічного ефекту, а вийшло навпаки. Сьогодні потрібно це помилку виправити і знести греблі. Поступово, але обов'язково все. Потрібно на державному рівні прийняти програму поступового повернення екосистеми Дніпра в природне русло », - вважає Шапар.

На його думку, водосховища є неефективні і їх потрібно спустити.

Водночас, за словами завідувача кафедри екології Придніпровської академії будівництва і архітектури, доктора біологічних наук Григорія Шматкова, Дніпро вже втрачений як ріка, і без вирішення проблеми незабаром Дніпро буде втрачено і як водоймище.

«Техногенне і антропогенне забруднення річки Дніпро та її басейну носить глобальний характер. Вчені знають, як вирішити цю проблеми, тим більше що є міжнародні напрацювання, але їх не чують. Необхідно на регіональному та державному рівні розробити спеціальні екологічні програми з порятунку Дніпра і приступити до їх виконання, інакше через кілька десятків років ми отримаємо не річку, а брудне болото», - зауважив Шматков.

Як повідомлялося раніше, в Україні концентрація забруднення річок у 6,5 рази більша, ніж у США і у 3,2 рази – ніж у Європі.

Екологи також б’ють тривогу у зв’язку із забрудненням Азовського та Чорного морів, що може спричинити спалахи інфекційних пандемій. Як наприклад нещодавній спалах епідемії холери в Маріуполі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.