Дипломатичний скандал між Україною і Чехією триває

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 1.07.2011 18:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14482

Чехiя від 1 липня закривала вiзовий вiддiл генерального консульства в Донецьку. У Празі це називають вимушеним кроком і пов’язують із попередніми конфліктами на дипломатичному рівні.

Від першого липня чеське консульство в Донецьку не видасть вже жодної візи.

«У тім річ, – каже речник чеського міністерства закордонних справ Віт Коларж, – що ми змушені вжити таких заходів, хоча й усвідомлюємо, що вони не на користь ані пересічним українцям, ані підприємцям, ані туристичним агенціям».

Те, що відбувається в київських кулуарах, є, на думку Коларжа, продовженням кількамісячної «холодної війни» між Україною та Чехією. Він нагадує, що від лютого українська сторона не спромоглася дати згоди на приїзд чеського генерального консула, а крім того – всіляко зволікає з видачею потрібних документів двом працівникам консульства. У поясненні чеського МЗС мовиться: «...зважаючи на ці причини, консульство у Донецьку не може кваліфіковано і вчасно розглядати візові заяви українських громадян».

Чи залишиться посольство?

З анонімних дипломатичних джерел, на які посилається газета Lidové noviny, відомо, що проблема є значно глибшою.

У зовнішньополітичному відомстві Чехії обговорюються варіанти обмеження чинності або й закриття представництв в Україні, включно з посольством. Чеські дипломати наголошують, що на українські документи марно чекає одинадцять працівників київського, львівського та донецького представництв, а семеро з них мали б опікуватися саме візовою проблематикою. У міністерстві закордонних справ переконані, пишуть Lidové noviny, що Київ свідомо загострює «дипломатичний конфлікт», який спричинено наданням політичного притулку колишньому міністру Богдану Данилишину.

Тим часом, у міністерстві закордонних справ України повідомили, що дипломатичного конфлікту немає. За словами речника МЗС, Україна узгодила кандидатуру чеського генконсула в Донецьку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.