Тенденції часу: з бібліотеки Воронцовського палацу за рік зникли 4000 книг

Автор/джерело -  © “e-Крим”



Дата публiкацiї - 2.07.2011 04:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14485

Бібліотека князя Воронцова, що зберігається у Воронцовському палаці-музеї в Алупці, скоротилася з 10 до 6 тисяч книг.

«У 2009 році співробітники музею провели звірку і встановили, що в бібліотеці знаходиться трохи більше 10 тисяч фоліантів. Торік компанія «Ювекон» провела оцінку всіх експонатів музею і нарахувала в бібліотеці лише 6 тисяч томів. Ще 4 тисячі книг, кожна з яких на антикварному ринку коштує десятки тисяч доларів, згинули невідомо куди», - йдеться в статті «Палацова мафія», опублікованій в номері газети «Республіки» від 30 червня.

За даними видання, за життя князя С.М. Воронцова в зібранні було близько 25 тисяч книг - політична література часів Великої французької Революції, видання Дідро, Вольтера, зібрання промов, виголошених в англійському парламенті, російські книги кінця 18 - початку 19 століття.

«Якщо ця тенденція - по 4 тисячі зникнень на рік - продовжиться, то до 2012 року зібрання книг Воронцова просто розчиниться в повітрі», - відзначає газета.

За інформацією «Республіки», разом з книгами з бібліотеки зникло понад сто літографій вартістю до 100 тисяч доларів за штуку.

«Не дивно, що в бібліотеку вже давно не пускають туристів - раптом хто-небудь помітить, з якою швидкістю спустошуються полиці», - йдеться в статті.

Газета пов'язує скорочення бібліотеки з діяльністю керівництва музею, і, зокрема, його директора Костянтина Касперовича.

«Дружина Касперовича Галина Філатова до недавнього часу була його заступником з експозиції, головний хранитель Скрильова доводиться Філатовій кумою, в палаці прилаштовані і троє дітей директора. Анатолій Тимофєєв, який кілька років працював головним інженером музею, розповідає, що комісія, яка повинна регулярно перевіряти збереження музейного майна, кожний рік складалася з чотирьох осіб: Касперовича, двох Філатових і Скрильової. За дивним збігом, експонатів в музеї з кожним роком стає все менше», - повідомляє «Республіка».

Від “Аратти”. Публікація подібного матеріалу в ЗМІ повинна змусити зацікавитися подіями в палаці-музеї відповідними і компетентними органами. Звичайно, якщо вони, чи хтось з владного "Олімпу", не в "долі", а то, знаєте, тенденція...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.