Українська влада ігнорує Європейський суд?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 3.07.2011 20:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14488

95 відсотків рішень Європейського суду не виконуються Україною у повному обсязі.

Таку цифру оприлюднила український омбудсмен Ніна Карпачова. Українці й надалі залишаються в п’ятірці лідерів за скаргами проти держави.

Щороку Європейський суд з прав людини приймає в середньому близько 60 рішень за зверненнями українців, повідомив голова Європейського суду Жан-Поль Коста. Це майже вісім відсотків від усієї кількості заяв, що надходять до Страсбурга. Утім, ці рішення Україна не виконує в повному обсязі, каже омбудсмен Ніна Карпачова.

«Очевидно, що йдеться про систематичне невиконання Україною заходів загального характеру, які б унеможливили повторення ситуацій, що оскаржував заявник», - прокоментував статистику в інтерв’ю Deutsche Welle правозахисник, координатор ГО «Гармонія і порядок» Дмитро Гудима. За його словами, виплату компенсації держава ще якось намагалася більш-менш виконувати, хоча і тут є приклади із затримкою відшкодувань. Але щодо кожного рішення Україна повинна була вжити не лише матеріальні заходи, але подбати про те, щоб надалі таких порушень більше не траплялося.

Потерпає імідж держави

Проблема в тому, каже правозахисник, що Європейський суд не має важелів впливу, аби змусити Україну виконувати ці рішення. Суд лише вказує на недоліки української правової системи. Найбільше, що може загрожувати державі, – це призупинення членства у Раді Європи за системні порушення. Але таких прецедентів ще не було. Тим часом невиконання рішень Європейського суду з прав людини за нинішніх умов лише шкодить іміджу України як правової держави, зауважує Гудима.

Проблема з оформленням звернень

Занепокоєння викликає не лише невиконання рішень, але й чимала кількість звернень українців, повідомила уповноважена з прав людини Ніна Карпачова. Вона вважає, що звернень може поменшати, якщо українців забезпечити правом на конституційну скаргу задля захисту людини на національному рівні.

Зі ста відсотків звернень українців до Європейського суду лише 15 судді приймають до розгляду. Дмитро Гудима пояснює це тим, що українцям бракує правової обізнаності і вони не знають, як саме має виглядати порядок звернення. За його словами, громадяни мало поінформовані про юристів, які надають послуги з оформлення скарг до Європейського суду. А ще – є потреба у підвищенні рівня освіти правників у галузі європейської судової практики, зауважує правозахисник.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.