Агонія диктатора. Лукашенко заблокував соціальні мережі

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 3.07.2011 20:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14489

Білоруські правозахисники кажуть, що влада заблокувала доступ до соціальних мереж, намагаючись завадити протестам, запланованим на День незалежності.

Відкриваючи військовий парад в Мінську, Аляксандр Лукашенка, сказав, що протести, скоординовані через Інтернет, є частиною плану, спрямованого на те, щоби скинути його уряд, і назвав це тим, що він ніколи не допустить.

"Нам посилено та цілеспрямовано нав’язують безсовісні сценарії "кольорових революцій", списані одна з одної у столицях окремих країн", - заявив пан Лукашенка.

Білоруський лідер також сказав, що нині йде "ескалація інформаційної інтервенції".

Опозиційна група "Революція через соціальні мережі" закликала зірвати промову президента оплесками, але вона, як повідомляють, пройшла без інцидентів.

В Інтернеті з’явилася інформація, що під час виступу кілька людей намагалися аплодувати, але їх швидко вивели, крім того, повідомляли, що в мобільних телефонах не працювала функція передачі даних. Втім, офіційного підтвердження цього немає.

Під час параду перед глядачами пройшли близько 4 тисяч солдатів, продемонстрували також близько 160 одиниць військової техніки. Демонстрація військової міці чергувалася із виступами різних колективів, зокрема і танцювальних.

Повідомляють про затримання кількох десятків опозиційних активістів, серед них і перший після розпаду Радянського Союзу білоруський лідер, а нині опозиціонер, Станіслав Шушкевич. За кілька годин його відпустили.

Білоруська міліція інформацію про затримання в Мінську під час військового параду з нагоди Дня незалежності не підтверджує.

"За парадом спостерігали близько 150 тисяч людей, жодних інцидентів не було", - сказав представник білоруської міліції Аляксандр Ластовський.

Попри заяви Аляксандра Лукашенки про зовнішнє втручання і підбурювання протестів, більшість оглядачів пов’язують нинішній спалах невдоволення владою із різким погіршення економічної ситуації в країні.

Цю кризу називають найгіршою після розпаду СРСР. Так, лише напередодні Дня незалежності Росія відновила постачання до Білорусі електроенергії, перерване через невиплачені борги.

Очікують, що у неділю ввечері в Мінську пройде черговий "мовчазний" антиурядовий протест.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.