Тарасюк вимагає офіційно визнати Голодомор

Автор/джерело -  © “Оглядач”



Дата публiкацiї - 20.11.2006 11:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1453

Міністр закордонних справ України Борис ТАРАСЮК наголошує, що що Голодомор повинен бути визнаним офіційно.

Як повідомляє прес-служба НРУ, виступаючи під час Центрального Проводу Народного Руху України, Б.ТАРАСЮК нагадав, що 25 листопада в Україні відзначатиметься чергова річниця трагічного голодомору 1932-33 років.

“Згідно з Указом Президента України, 25-го листопада щорічно відзначатиметься День пам’яті жертв Голодоморів та політичних репресій”, - наголосив Б.ТАРАСЮК.

Лідер Народного Руху повідомив також і про те, що починаючи з 1992 року, річниці Голодомору 1932-33 років регулярно відзначаються на державному рівні. Про це найвищими органами державної влади було видано кілька десятків актів, проте вшановувалася лише пам’ять загиблих, а сама сутність Голодомору так і не була офіційно визначена. І лише 14 травня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Звернення до українського народу, у якому Голодомор таки був визнаний „актом геноциду українського народу за диявольським задумом сталінського режиму”. У Зверненні було особливо наголошено, що „Голодомор 1932-1933 років був свідомо організований сталінським режимом і повинен бути публічно засуджений українським суспільством та міжнародним співтовариством як один з найбільших за кількістю жертв у світовій історії факт геноциду”.

“Однак, - зазначає Б.ТАРАСЮК, - таке визнання є суто декларативним. Адже в юридичному порядку сам факт злочину не був встановлений. Не була доведена провина організаторів найбільшого за всю українську історію народовбивства. Відтак, постраждалі не могли отримати статус жертв”.

“Ситуацію спробував виправити Президент України Віктор ЮЩЕНКО. 2 листопада він подав на розгляд до Верховної Ради України проект закону „Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні”. Даний законопроект передбачає притягнення до адміністративної відповідальності за заперечення самого факту Голодомору. У разі ухвалення законопроекту історіографічна позиція щодо Голодомору, як акту геноциду українського народу буде визнана офіційною. Вона буде обов’язковою як для всіх органів державної влади, так і для всіх політичних сил”, - сказав Б.ТАРАСЮК.

“Тепер, – наголосив міністр закордонних справ, – справа за Верховною Радою. Вона повинна проявити національну свідомість і відновити історичну справедливість”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.