Янукович дозволив злиття “Газпрому” і “Нафтогазу”?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.07.2011 18:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14532

Чергова зустріч голови правління російського «Газпрому» Олексія Міллера та українського міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка закінчилася безрезультатно.

Російська сторона продовжує наполягати, що питання коригування ціни на газ для України може бути розглянуте при злитті «Газпрому» та «Нафтогазу». Представники ж української влади кажуть, що до переговорного процесу потрібно долучити третю сторону – Європейський Союз.

«Питання про коригування ціни на газ для наших українських друзів може розглядатися за умови злиття «Газпрому» та «Нафтогазу», – ці слова голови правління російського монополіста Олексія Міллера наводить прес-служба «Газпрому» на офіційному сайті компанії.

Президент України Віктор Янукович виключав можливість злиття «Нафтогазу» та «Газпрому». Заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах заявив Радіо Свобода, що до українсько-російських газових переговорів потрібно долучити третю сторону – Європейський Союз.

«Той варіант, який пропонується «Газпромом», двосторонній варіант створення СП чи злиття «Нафтогазу» та «Газпрому», безумовно, не є оптимальним, – говорить Кінах. – Україні необхідно підсилити переговори за участю усіх трьох сторін і створити умови балансу інтересів всіх трьох сторін, включаючи умови для прозорого ринку газу в Європі».

Рішення про СП вже ухвалене?

Нинішні українсько-російські газові переговори таки завершаться створенням спільного підприємства, вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Таке підприємство, скоріше за все, буде створено у галузі об’єднання газотранспортних активів України та Росії. Янукович ухвалив рішення,– зазначає експерт. – Є рішення про це спільне підприємство. Але для того, щоб оцінити всі плюси і мінуси, щоб підготувати громадську думку, це рішення буде відтерміновуватися, щоб громадська думка в Україні була готова до такого не дуже популярного кроку».

Минулого тижня Олексій Міллер заявляв, що у переговорах із Україною створення спільного газотранспортного підприємства розглядається російською стороною як перший крок до злиття «Газпрому» та «Нафтогазу». І без цього неможливо змінити формулу ціни.

Між тим, за підрахунками фахівців, у четвертому кварталі цього року ціна російського газу для України становитиме 400 доларів за тисячу кубів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.