Hubble зробив знімок гігантської планети, на якій може бути вода

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 7.07.2011 11:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14543

Космічний телескоп Hubble зробив мільйонний знімок у своїй історії. В даному випадку телескоп зафіксував екзопланету - космічне тіло, розташоване за межами Сонячної системи, на якій може бути вода.

Hubble шукав сліди води в атмосфері планети HAT-P-7b, вона ж Kepler2b, яка розташована на відстані в 1044 світлових роки від Землі, а її діаметр - в 1,4 рази перевищує діаметр Юпітера.

Хоч Hubble і відомий, насамперед, що робить візуальні зображення космосу, даний знімок - спектральний. Художник обробив його для більшої наочності, отримавши барвисте зображення.

Ця планета складається з газу і обертається навколо зірки, чия температура вище, ніж у Сонця.

Спочатку планету знайшли за допомогою телескопів, встановлених на землі, потім її більш пильно досліджувала лабораторія Kepler і, нарешті, нею зайнявся Hubble.

Телескоп Hubble, названий на честь астрофізика Едвіна Хаббла, - спільний проект NASA і Європейського космічного агентства, був запущений в космос 24 квітня 1990 року.

Прилад може працювати в ультрафіолетовому, інфрачервоному й оптичному діапазонах. Hubble входить в число Великих обсерваторій NASA разом з рентгенівською обсерваторією Chandra, інфрачервоним телескопом Spitzer і нечинним гамма-телескопом Compton.

За 21 рік роботи Hubble дозволив вченим зробити ряд великих відкриттів, які, зокрема, змінили уявлення фахівців про пристрій і еволюції Всесвіту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.