Переслідування Тимошенко - політичне

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 8.07.2011 19:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14566

Українська влада прагне позбавити Юлію Тимошенко права обиратись на будь-які посади за допомогою ув’язнення або засудження.

Про це заявив Виконавчий директор «Фрідом Хаус» Девід Крамер у Вашингтоні на конференції «Майбутнє України: виклики та наслідки влади в Україні», організованій Інститутом міжнародної економіки Петерсона, Центром США та Європи Брукінзького інституту та Атлантичною Радою.

«На мою думку, мета в тому, щоб позбавити її права обиратись на будь-які посади за допомогою ув’язнення або засудження, як би там не було, так щоб вона не могла брати участь у політичних процесах», - сказав він.

«Це – сама суть проблеми, яка полягає в тому, що ці переслідування, а також справи Луценка й інших, підривають довіру до влади, підривають довіру до судової системи, руйнують незалежність інституцій. Це завдасть величезної шкоди зусиллям України щодо руху у більш демократичному напрямку», - сказав Крамер.

«Сказати, що ти хочеш рухатись в Європу, - це не шлях для такої поведінки», - додав він.

«Я справді повірю у боротьбу з корупцією, якщо буде розпочато розслідування щодо виборів листопада 2004 року, спроб їх сфальсифікувати. Я повірю в це, коли я побачу розслідування щодо газових угод січня 2006, в яких, на мою думку, є достатньо обґрунтованих підстав говорити про корупцію. Я повірю в це, коли я побачу розслідування щодо «РосУкрЕнерго». Я повірю в це, коли я побачу розслідування того, як діяв уряд у Стокгольмському суді з «РосУкрЕнерго», і чому це коштувало уряду та країні купу грошей, набагато більше грошей, ніж згадується у будь-якій зі справ Тимошенко», - наголосив Виконавчий директор «Фрідом Хаус».

«Саме так можна відновити довіру. Я чекатиму, і поки влада не зробить щось із цього, я в це не повірю», - резюмував він.

У свою чергу старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона Андерс Ослунд заявив: «Якщо ми візьмемо справу Тимошенко, по-перше, там були три фірми, які базуються у Вашингтоні, «Akin Gump», «Trout Cacheris» та «Kroll», що зробили висновки щодо двох справ, які вщент розбила «Covington&Burling», ще одна вашингтонська компанія».

«Прокуратура ж, здається, не просто відклала їх в сторону, натомість, вона порушила ще одну справу по газовій угоді з Росією січня 2009 року, звинувативши Тимошенко у перевищенні посадових повноважень. Наскільки я розумію, ніхто не говорить, що вона заробила на цьому якісь гроші, а тепер і служба безпеки, схоже, усвідомила, що все це розвалюється, цей фарс, який відбувається в суді сьогодні. Томи вони готують нову справу, тобто стару справу, яка вже виникала пару разів в минулому», - сказав він.

«Я почув, що корупція залишається величезною проблемою, а судова система отримала надзвичайно погану репутацію, я боюсь, що вона перебуває у справді поганому стані», - зазначив Андерс Ослунд, додавши, що рішення суду у справі Юлії Тимошенко стане поворотним моментом у відносинах України із Заходом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.