“Посольство Боже” негативно впливає на людську психіку

Автор/джерело -  © “Київ Прес Інформ”



Дата публiкацiї - 20.11.2006 13:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1457

Громадські організації “Союз захисту сім`ї і особи”, “Культи і суспільство” і “Діалог”, заявляють, що діяльність релігійної общини “Посольство Боже” негативно впливає на людську психіку.

Аделажда намагається загіпнотизувати журналістів на одній з прес-конференцій

Про це лідери організацій повідомили на прес-конференції. Вони представили журналістам результати експертної оцінки діяльності "Посольства Божого", виконаної кандидатом філософських наук Юрієм НАРІЖНИМ, доктором медичних наук Олегом СИРОП’ЯТОВИМ і соціальним психологом Володимиром ПЄТУХОВИМ.

Громадські лідери заперечують будь-яке політичне підґрунтя дослідження. Приводом для цієї оцінки стали листи і звернення колишніх прихожан церкви.

"Проблема в психологічному насильстві над людьми, над їх свідомістю. Нас турбує те, що члени цієї організації знаходяться в повній залежності від однієї людини - лідера цієї організації", - сказав лідер організації "Культи і суспільство" Валерій ЧАБАНЕНКО.

"Ми зіткнулися з новим виглядом дії - соціально-психологічним... Накопичилася достатньо велика кількість даних про руйнування сімей, про те, що люди кидають роботу, хоча в церкві є культ багатства... Там є маніпуляції свідомістю", - зазначив керівник організації "Союз захисту сім`ї і особи" Володимир ПЄТУХОВ .

Аналогічно звучить висновок експертів, що проводили оцінку діяльності "Посольства Божого". Зокрема, експерти згадують такі характеристики цієї структури: авторитарна роль лідера і жорстока ієрархія взаємин в організації, претензія на винятковість, зіставлення себе із зовнішнім світом, зневага до традицій і надбання української культури.

Для "Посольства Божого", крім того, на думку експертів, характерна активна участь у соціально-політичних процесах в суспільстві, прагнення впливати на органи влади і політику. Релігійна організація наділена, вважають експерти, і ознаками комерційного культу і функціонуванням відкритих і прихованих бізнес-структур.

"Це релігійно-комерційний культ, ціла імперія", - підкреслив ЧАБАНЕНКО. Лідери громадських організацій заявили також, що "Посольство Боже" сильно завищує дані про кількість прихожан.

У різних зверненнях цієї церкви фігурує цифра 25-30 тисяч, тоді як реальну кількість прихожан експерти оцінюють в 5-7 тисяч. Вони навели дані, згідно з якими склад церкви оновлюється до 3 разів на рік повністю.

Для дії на психіку в церкві, за словами лідерів організацій, використовуються цілком класичні методи маніпуляції свідомістю, зокрема введення в транс, гіпноз.

На питання про те, чи є хворою людиною мер Києва Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, якщо спиратися на твердження експертів, що він як прихожанин церкви повинен бути схильний до сильного психологічного впливу, експерти відповіли дуже обережно.

"Якщо пан ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ часто туди ходитиме, то за його здоров`я я не ручаюся", - сказав ПЄТУХОВ.

Релігійна община "Посольство Боже" була заснована в 1994 році, її очолює вихідець з Нігерії Сандей АДЕЛАДЖА. Община налічує близько 20 тис. прихожан, за даними самої організації. Прихожанином церкви є і мер Києва Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.