Українське правосуддя - задоволення для багатих

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 11.07.2011 11:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14575

Заможні українці більш задоволені правосуддям, ніж бідні. Це один з висновків соціологічного дослідження, проведеного в рамках програми ООН на Львівщині. Більше половини опитаних не мають навіть грошей на адвоката.

Фонд «Право і демократія» опитав півтисячі позивачів, відповідачів на представників сторін, справи яких розглядалися в Апеляційному суді Львівщини. Мета дослідження, проведеного в рамках програми ООН «Розвиток громадянського суспільства» - визначити доступність правового захисту для громадян.

47 відсотків респондентів заявили, що не вважають правосуддя у повній мірі доступним. Опитані критикують передовсім високі витрати на судовий розгляд та брак інформації.

Більше чверті опитаних заявили, що офіційні суми витрат пов’язані зі зверненнями до суду (мито, інженерно-технічне забезпечення) для них є обтяжливими.

Коригування судових витрат

У коментарі Deutsche Welle соціолог Фонду «Право і демократія» Михайло Васюта відзначив, що ця цифра є значною і незадоволення величиною розміру є загальноукраїнською тенденцією, адже суми платежів визначають на рівні Кабміну.

«Суми судових витрат потребують коригування, аби забезпечити доступ до суду кожній людині. Але, водночас, щоб і громадяни не зловживали, не зверталися за будь-якої нагоди», - розмірковує соціолог. Відтак, на його думку, величину судових витрат слід врегулювати законодавчо.

Також чимало громадян не мають можливості звернутися до суду саме через відсутність коштів на адвоката. 57 відсотків опитаних в Апеляційному суді відповіли, що не можуть собі дозволити винайняти адвоката, аби підготувати справу до суду.

Інформаційний «голод»

Дослідження також засвідчило відмінності у сприйнятті якості судочинства між різними суспільними верствами. Показово, що якістю роботи суду переважно задоволені забезпечені громадяни, які користуються послугами юристів і отримують рішення на свою користь.

Водночас, нарікання викликає й інформаційне забезпеченням у суді, показує дослідження. 43 відсотки респондентів заявили, що їм бракує інформації на стендах. Особливо гостро це відчувають люди, які вперше звертаються до суду. Часто вони навіть не знають як заповнити квитанції про оплату послуг суду, де знаходяться зали засідань, як звернутися до громадських організацій, що безоплатно надають юридичну допомогу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.